Zastupnik Adam novcem iz proračuna otplaćivao privatni kredit

JENE ADAM osumnjičen je da je dio novca od 257 tisuća kuna koje kao saborski zastupnik prima iz državnog proračuna potrošio na isplaćivanje sedam rata privatnog stambenog kredita, te mu prijeti kaznena prijava zbog pronevjere.

U financijskom izvješću koje je predao saborskom Odboru za Ustav Adam je navodno trošenje najvećeg dijela novca opravdao sumnjivim putnim nalozima. Čak je oko 200.000 od 257.000 kuna, na koje Adam ima pravo kao nezavisni zastupnik, potrošeno na sumnjiv način.

Tjednik Feral je u zadnjem broju objavio da je Adam iz proračunskog novca izdvojio 23.000 kuna kako bi otplatio sedam rata privatnog stambenog kredita.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ) od zastupnika mađarske nacionalne manjine Jenea Adama zatražio je dodatno očitovanje o načinu na koji je tijekom 2004. godine trošio proračunski novac. Bošnjaković tvrdi da mu je u posljednjem razgovoru Adam rekao da je u fazi prikupljanja dokumentacije. Ukoliko se pokaže da je za Adamovo financijsko izvješće potrebno dodatno razjašnjenje, Bošnjaković je najavio da će se obratiti državnoj reviziji. U konačnici Odbor može iskoristiti zakonsku odredbu, te ako utvrdi da je Adam nenamjenski trošio novac može mu uskratiti daljnja financijska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Novog lista nije uspio dobiti Adamovu izjavu. Svaki put kada bi se predstavio i zatražio izjavu, zastupnik mađarske manjine zaklopio bi slušalicu.

Nezavisni saborski zastupnici i političke stranke morali su godišnje izvješće o trošenju proračunskih novaca tijekom 2004. godine predati Odboru za Ustav do 31. ožujka ove godine.

Prema neslužbenim informacijama, Demokratska zajednica Mađara priprema kazenu prijavu protiv Adama.

(Foto: Novi list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara