Zatražena doživotna kazna zatvora za Milana Martića

16 GODINA nakon što je u Hrvatskoj sudjelovao u organiziranju pobune i rušenja regularno izabrane vlasti, te nakon gotovo 12 godina od izdavanja zapovjedi za raketiranje Zagreba raketama iz sustava "Orkan", Milan Martić danas se u Haagu suočio sa zahtjevom tužiteljstva ICTY-a koje za njega traži kaznu doživotnog zatvora.

"Sada je došao trenutak da gospodin Martić odgovara za zločine koje je počinio", rekao je u završnom govoru pred haškim sudom tužitelj Alex Whiting dodajući da tužiteljstvo traži najvišu moguću kaznu zbog toga što se radi o posebno teškim djelima koja su počinjena u dužem vremenskom razdoblju.

Nekadašnji policajac, za vrijeme rata bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, Milan Martić od svibnja 2002. godine nalazi se u pritvoru Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u koji je smješten poslije gotovo sedam godina nakon što je u Haagu protiv njega podignuta optužnica koja ga po 19 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Martić je optužen za ubijanje i progon nesrpskog stanovništva s okupiranih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prvoj polovici 90-ih te za spomenuto granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine, koje je zapovjedio kao odmazdu za pokretanje vojne operacije "Bljesak" u kojoj je Hrvatska vojska oslobodila zapadnu Slavoniju.

Martić je, navodi se u optužnici, od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata planirao, zapovjedio i poticao progone, istrebljenje, ubojstva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačku na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Cilj pothvata, koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, bio je, "nasilno i trajno" uklanjanje nesrpskog stanovništva s okupiranih dijelova hrvatskog teritorija.

Suđenje Milanu Martiću započelo je 13. prosinca 2005., a tijekom postupka tužitelji i obrana izveli su stotinjak svjedoka, među njima i premijera samoproglašene RSK Milana Babića koji je nekoliko dana nakon početka svjedočenja u korist tužiteljstva počinio samoubojstvo u pritvorskoj jedinici haškog suda.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara