Zatrovano kinesko mlijeko prijeti i Hrvatskoj?

Zatrovano kinesko mlijeko prijeti i Hrvatskoj?

MELAMIN u mlijeku koji je u Kini ubio četiri bebe, a nekoliko desetaka tisuća ih je oboljelo pronađen je u Austriji pa se pojavila bojazan da bi takvih proizvoda moglo biti i u hrvatskim trgovinama. No, sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva tvrdi kako nema razloga za brigu, piše Večernji list, te dodaje kako će idući tjedan biti provedena intenzivnija kontrola proizvoda na hrvatskom tržištu.

Kontrola će biti provedena tek idući tjedan zato što testovi na melamin nisu dio standardne provjere zdravstvene ispravnosti hrane pa je potrebno vrijeme da se laboratoriji pripreme za analizu. "Čim smo doznali za situaciju, naručili smo tzv. standard nužan za analizu i čekamo ga. Imamo tri uzorka dječje hrane na rutinskoj kontroli, kojoj ćemo sada priključiti i analizu na melamin", rekla je Večernjem listu voditeljica Odjela za analizu hrane i predmeta opće uporabe zagrebačkog Zavoda, doc. Jasna Bošnir. Rezultati kontrole bit će poznati za desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije će biti pregledana dječja hrana, a zatim i ostali proizvodi koji sadrže mlijeko u prahu, najavilo je Ministarstvo zdravstva, a Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja tvrdi kako ne planiraju posebne aktivnosti vezane za melamin jer se mlijeko ne uvozi iz Kine, s obzirom da je zabrana takvog uvoza donesena još 2002. godine.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara