ZATVORENA BIRALIŠTA U SRBIJI, OKO PONOĆI NESLUŽBENI REZULTATI PRVOG KRUGA

Biračka mjesta u Srbiji, na izborima za predsjednika Srbije na kojima su se birači opredjeljivali za jednog od 15 kandidata, zatvorena su u nedjelju u 20 sati, a prvi neslužbeni i privremeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora bit će poznati u nedjelju oko ponoći.

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 18 sati glasovalo je 37,64 posto, od ukupno oko 6,5 milijuna birača u Srbiji, a prema podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) do 19 sati glasovalo je 42,3 posto birača, što je manji postotak nego što su sve agencije za istraživanje javnog mišljenja predvidjele na temelju svojih predizbornih istraživanja.

Prema dosadašnim podacima, odziv birača na današnjim izborima manji je nego prošle godine u prosincu, kad su predsjednički izbori propali zbog - tad još postojećeg - uvjeta da na birališta mora izaći više od polovine od ukupnog broja upisanih birača. Skupština Srbije potom je ukinula taj uvjet, te broj birača koji izađe na izbore više nije presudan za njihov rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Birači se opredjeljuju za jednog od 15 kandidata. Kandidati za predsjednika Srbije su zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije i kandidat vladajuće koalicije u Srbiji Dragan Maršićanin, biznismen Bogoljub Karić, kandidat grupe građana, te Ljiljana Aranđelović (koju je predložila Jedinstvena Srbija), Ivica Dačić (Socijalistička partija Srbije). Milovan Drecun (stranka Preprod Srbije), Dragan Đorđević (Stranka državljana Srbije), Branislav Ivković (Socijalistička narodna stranka), Mirko Jović (Narodna radikalna stranka, Srbija i dijaspora i Europski blok), princeza Jelisaveta Karađorđević (Grupa građana "Za ljepšu Srbiju"), Zoran Milinković (Patriotska stranka dijaspore), Borislav Pelević (Stranka srpskog jedinstva) i Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka).

Ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, predsjednik će biti izabran za dva tjedna 27. lipnja, između dva kandidata koji u prvom krugu dobiju najviše glasova. U drugom krugu pobjeđuje onaj koji dobije više glasova.

(Hina) xttag ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara