Zatvorenik koji je iz Guantanama prebačen u Crnu Goru ne predstavlja sigurnosnu prijetnju

Zatvorenik koji je iz Guantanama prebačen u Crnu Goru ne predstavlja sigurnosnu prijetnju

Screenshot: YouTube

ZATVORENIK koji je u četvrtak iz američkog vojnog zatvora za osumnjičene teroriste Guantanamo prebačen u Crnu Goru ne predstavlja sigurnosnu prijetnju po državu i građane, priopćila je u petak crnogorska vlada na temelju procjena američkih i crnogorske sigurnosne službe.

Pentagon je priopćio u četvrtak da je zatvorenik američkog vojnog zatvora Guantanamo Abd al-Aziz Abduh Abadallah Ali Al-Suwaydi iz Jemena transportiran  u Crnu Goru.

Iz vlade ističu da sve mjerodavne institucije, uključujući ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova i sigurnosne službe, poduzimaju aktivnosti u cilju realizacije prijama Al-Suwaydija i osiguranja njegove resocijalizacije i boravka u Crnoj Gori.

Iz crnogorske vlade su naglasili da, imajući u vidu činjenicu da resocijalizacija podrazumijeva integriranje u društvenu sredinu, boravak Jemenca ne pada na teret poreznih obveznika Crne Gore, te da će nakon određenog vremena biti slobodan odabrati zemlju daljnjeg boravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se da je, u skladu s preuzetim obvezama i zakonskim procedurama, Al-Suwaydi u četvrtak podnio zahtjev za azilom.

Oporba je u petak oštro kritizirala vladu što se uključila u program prihvata zatvorenika iz Guantanama, s obzirom da osoba koja je došla iz zatvora u Guantanamu važi kao stručnjak za eksploziv bivšeg čelnika al Qaede Osame bin Ladena.

Šesnaest zatvorenika iz Guantanama su prevezena u zemlje na Bliskom istoku i drugdje od početka godine u skladu s nastojanjem američke administracije da zatvori ovaj vojni zatvor prije kraja mandata predsjednika Baracka Obame. U tom zatvoru nakon najnovijih premještanja ostaje 91 zatvorenik.
Iz vlade su podsjetili da u tom humanitarnom programu resocijalizacije, koji ima za cilj povratak obitelji, punu socijalizaciju i integraciju u društvo, Crna Gora sudjeluje zajedno s velikim brojem država, među kojima su i Njemačka, Italija, Rusija, Mađarska, Slovačka i Bosna i Hercegovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara