Zaustavite rat u Gruziji!

GRAD Chinvali leži u ruševinama, ispod kojih su mnogi ljudi zatrpani, a sve bolnice u gradu su srušene, javljaju svjetske agencije. Reuters donosi priču Paisije Sytnik koja je u jednom od zatrpanih skloništa, u šoku je i plače, jer leži pored trupla svog 20-godišnjeg sina.

>Prve fotografije mrtvih u Gruziji obišle svijet

>U Gruziji otvorena druga fronta: Abhazi napali dolinu Kodori

"Zarobljena sam, ovdje ima ljudi, pokraj mene je moj sin. Avioni nas bombardiraju, molim vas spasite nas, zašto nas nitko ne dođe spasiti?", jecaj je nesretne žene.

"Mi, pedeset novinara i više od dvjesto žena, djece i staraca nismo u sigurnom bijegu. Mi smo u poziciji taoca i ne možemo napustiti grad zbog neprekidne pucnjave. Molimo međunarodnu zajednicu, svjetske vođe i diplomate da nam osiguraju prolaz kako bi bili evakuirani pod garancijama državnih lidera i međunarodnih organizacija", apel je koji su uputili novinari zarobljeni u pokušaju da pobjegnu iz tog grada.

Jasno je da Gruziji prijeti humanitarna katastrofa, i nema znakova da će se sukob brzo završiti, ako je suditi prema izjavama vođe Rusa i Gruzijaca.

Putin: Gruzija provodi genocid nad narodom Osetije

"Gruzija je zadala smrtni udarac svojoj teritorijalnoj cjelovitosti", izjavio je danas Vladimir Putin koji je otputovao u Vladikavkaz kako bi, kaže, pomogao izbjeglicama.

Kazao je kako Gruzija provodi genocid nad narodom Osetije, te da "će nakon svega što se dogodilo i što se događa biti teško uvjeriti Južne Osete da prihvate biti dio gruzijske države".

Putin je izvijestio i kako je 13 ruskih "mirotvoraca" ubijeno, te da će za obnovu onoga što je razoreno u ova dva dana biti potrebno 400 milijuna dolara.

Saakašvili moli za primirje, pa i posredovanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili za američki CNN je izjavio kako je njegova zemlja spremna za primirje ako Rusija prestane s bombardiranjem cijelog područja.

"Spremni smo na trenutačni prekid vatre ako druga strana prekine bombardiranje. Sada je jasno da je primirje nužno i da je potrebno povlačenje", poručio je Saakašvili dodajući da je potrebna internacionalizacija ove krize, a "možda i posredovanje te zaštita civilnog stanovništva". Reutersu je, pak, rekao da će se nastaviti boriti dok ne preuzme vlast u Južnoj Osetiji.

Ujedno je ponovio kako je mala republika i dalje izložena ruskom bombardiranju kojim stradavaju civili, žene i djeca.

NATO zatražio izravne pregovore

U cilju zaustavljanja rata između Rusije i Gruzije NATO je danas pozvao na izravne pregovore između zaraćenih strana, a pritom je istaknuto kako je pod svaku cijenu potrebno sačuvati teritorijalnu cjelovitost te zemlje na Zakavkazju. Iz glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu poručuju kako je u cilju rješavanja ovog međunarodnog spora potrebno prekinuti sva vojna djelovanja.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer već je u dva navrata razgovarao s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem i s visokim ruskim dužnosnicima o razrješavanju novog svjetskog kriznog žarišta, ali još uvijek nije stupio u kontakt s ruskim premijerom Putinom, kao ni ruskim predsjednikom Dimitrijem Madvedevom.

Vijeće sigurnosti zasjeda treći puta u tri dana

Reuters izvještava kako se Vijeće sigurnosti sastaje po treći puta u tri dana kako bi pronašlo odgovarajuće uvjete pod kojima bi sukob završio.

Rusi trenutno imaju međunarodnu zajednicu u nezgodnom položaju, u kojemu je prije samo nekoliko mjeseci žestoko branila pravo Kosova na autonomiju, dok Južnoj Osetiji i Abhaziji to odriče.

Apeli za mir u međuvremenu ne prestaju, od međunarodne zajednice pa do internetskih korisnika koji poručuju - zaustavite rat u Gruziji, stop ruskoj agresiji. Pri tome koriste kadrove civilnih stradanja, a najnoviji prikazuju snimke pogibije stanovnika Gorija.

Ig.M./A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara