Završen bečki sastanak o Dunavskoj konvenciji

MINISTRASKI skup o Konvenciji o zaštiti rijeke Dunava (DRPC), kojem je domaćin bila Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunava (ICPDR) sa sjedištem u Beču, završio je u utorak u austrijskom glavnom gradu potvrdivši političku obvezu svih podunavskih zemalja za solidarnost u cjelokupnom slijevu Dunava.

Prema riječima izvršnog tajnika ICPDR-a Philipa Wellera, to je uvjet za bolju suradnju kako bi se zaštitili vodeni resursi ove rijeke koja protječe kroz najveći broj zemalja u svijetu.

Države Podunavlja izražavaju obvezu prema daljenjem jačanju prekogranične suradnje u održivom razvitku i integralnom gospodarenju vodenim rasursima u slijevu Dunava, naglašava se u prihvaćenoj Dunavskoj deklaraciji.

Ona sadrži prioritete, ciljeve i najvažnije akcije za sljedećih 10 godina i predstavlja temelj za razvijanje strategija potrebnih zajedničkih akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prihvaćena je dovršena analiza dunavskog slijeva, takozvano Krovno izvješće 2004., koje je u skladu s Direktivama o vodama Europske unije. Također je usvojen i program akcija za održivu zaštitu od poplava u dunavskom slijevu.

Ministri i visoki politički predstavnici odgovorni za upravljanje vodenim resursima 13 zemalja Podunavlja - Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Moldavije - kao i Europske komisije, dali su na bečkom sastanku potporu i potvrdili provedbu dogovorenog kako bi se očuvalo prirodno dobro slijeva rijeke Dunava, koji se proteže na preko 817 tisuća kilometara od Schwarzwalda u Njemačkoj do Crnog mora.

Na tom međunarodnom skupu, održanom prvi put na ministarskoj razini nakon 10 godina od kada je u Sofiji potpisana Konvencija o zaštiti Dunava, sudjelovalo je oko 150 sudionika, među njima i mnogobrojno hrvatsko izaslanstvo koje aktivno sudjeluje u provedbi DRPC, na čelu s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem i državnim tajnikom Božom Galićem.

U drugom djelu bečkog skupa održan je i plenarni sastanak izaslanstava ICPDR-a na kojem je analizirano financijsko izvješće za proteklu godinu te prihvaćen program financiranja aktivnosti Međunarodne komisije za zaštitu Dunava za 2005., 2006. i 2007. godinu.

Sve stručne skupine ICPDR-a zadužene za upravljanje vodama u slijevu rijeke Dunava - za sprječavanje iznenadnih zagađenja, analizu onečišćenja, ekološke probleme u vezi s vodama, obranu od poplava i druge aktivnosti - predstavile su komisiji izvješća o svojem radu i predložile aktivnosti za sljedeću godinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara