ZAVRŠEN EKONOMSKI FORUM ZEMALJA SREDNJOEUROPSKE INICIJATIVE

Uoči sastanka predsjednika vlada država Srednjoeuropske inicijative (SEI), koji se održava u petak u Portorožu , u tom slovenskom mjestu protekla dva dana održani su brojni sastanci predstavnika vlada, poslovnih ljudi i financijskih stručnjaka iz zemalja SEI i predstavnika međunarodnih institucija, a u četvrtak je održan Ekonomski forum na kojem su glavne teme bile nova industrijska politika, zapošljavanje i razvojna pitanja u Europskoj uniji.

U radu Ekonomskog foruma sudjelovali su i predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jean Lemierre i koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek.

Lemierre je ocijenio da je područje jugoistočne Europe sada puno otvorenije prema stranim investicijama nego ranije, što je poboljšalo poslovnu klimu i gospodarski rast, ali je dodao su neka politička pitanja još otvorena.

Lemierre je pohvalio političku ulogu SEI-a s obzirom da ona ujedinjuje države koje su se ove godine uključile u EU, države koje će se pridružiti uniji u budućnosti poput Rumunjske, Bugarske i Hrvatske, te zemlje iz tzv. novog susjedstva Europske unije kao što su Ukrajina i Bjelorusija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudjelujući u radu foruma državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu gospodarstva Vladimir Vranković istaknuo je dobre makroekonomske pokazatelje u Hrvatskoj u protekloj i ovoj godini, uz ostalo i nisku inflaciju od 1,8 posto. On je iznio procjenu da će u ovoj godini biti ostvaren rast društvenog proizvoda od 4,2 posto.

Vranković je uz ostalo rekao da je u Hrvatsku za proteklih 11 godina uloženo nešto više od 10 milijardi američkih dolara izravnih stranih investicija pa je s 2.300 dolara stranih investicija po stanovniku Hrvatska četvrta među tranzicijskim zemljama.

Vranković je također naglasio da je hrvatska Vlada privržena načelima regionalne suradnje i da iduće godine očekuje početak pregovora o ulasku u EU.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara