Završen prvi dan multilateralnih pregovora o Sjevernoj Koreji

PRVI dan multilateralnih pregovora posvećenih rješavanju krize na Korejskom poluotoku završen je, rekao je u srijedu neimenovani japanski glasnogovornik.

Kina je nakon ručka izrazila svoje stajalište nakon čega su uslijedili brojni bilateralni i trilateralni razgovori, dodao je glasnogovornik. Bilateralne razgovore održali su između ostalog, SAD i Sjeverna Koreja, javlja japanska agencija Kyodo, citirajući izvor uključen u razgovore.

"Usporedo s multilateralnim pregovorima Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države održale su bilateralni sastanak", izjavio je japanski predstavnik na sastanku.

Sjeverna Koreja traži od SAD-a bilateralne razgovore dok SAD inzistira na multilatelarnom formatu. Kina pak predlaže da se postojeći razgovori iskoriste kao okvir za dogovaranje kompromisa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ruskoj agenciji Itar-Tass, Sjeverna Koreja je u srijedu tijekom sastanka izjavila kako nuklearno oružje ne posjeduje niti ga namjerava razvijati.

No sjeverno korejski zamjenik ministra vanjskih poslova

Kim Yong-il je istakao kako će Pjongjang razviti "moćnija sredstva zastrašivanja" ukoliko se njegovim zahtjevima ne udovolji.

Kina, Južna Koreja, SAD, Sjeverna Koreja, Rusija i Japan - šest zemalja koje prestavljaju njihovi zamjenici ministara vanjskih poslova, tri će dana pregovarati s ciljem da privole Sjevernu Koreju da napusti svoj nuklerani program.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara