Završen sedmi Europski forum

SEDMI Europski forum o temi " Europa bez granica" u petak je u bečkom Hofburgu završio dvodnevne rasprave o pitanjima razvitka Europske unije i njezinoj ulozi u svijetu, o europskom Ustavu, proširenju EU i o njenom odnosu s Turskom.

Skup je organizirao Zapadnonjemački radio (WDR) u suradnji s Austrijskom radio televizijom (OeRF), uz potporu Europske komisije i Europskog parlamenta a sudjelovalo je oko 300 predstavnika Europske unije i dužnosnika europskih država.

U raspravi na Okruglom stolu o temi "Europski most između Istoka i Zapada-Austrija u proširenoj EU" sudjelovao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. On je istaknuo važnost uloge Austrije za države jugoistočne i istočne Europe i izrazio nadu da će RH do 2007. završiti pregovore za članstvo u EU te da će postati članicom tijekom mandata novog sastava Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Žužul je spomenuo nedavni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu kao događaj koji, uz ostale, stvara Hrvatskoj nove perspektive u odnosu na EU.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel je uz ostalo rekao da "Europa mora učiti govoriti jednim glasom" , što joj, kako je rekao, za sada nedostaje.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl je govoreći uz ostalo o naslijeđenim otvorenim pitanjima u odnosima Hrvatske i Slovenije rekao da će dvije države o njima dalje pregovarati u dobroj namjeri, jer se radi o pitanjima koja se ne mogu riješiti odmah ali se do rješenja može doći na prijateljski način.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara