Završena istraga o silovanjima u Lori: Nema dokaza da su počinjena kaznena djela

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu priopćilo je kako je operativnom obradom utvrđeno da nema osnovane sumnje da su počinjena kažnjiva djela silovanja ročnika ili seksualnog zlostavljanja drugih osoba u Lori i drugim vojarnama.

U priopćenju, koje potpisuje županijska državna odvjetnica Inka Jurišić, navodi se kako je na temelju novinskih napisa u "Slobodnoj Dalmaciji" od 26., 27. i 29. studenog prošle godine o zataškavanju silovanja mladih ročnika u Lori i kasnijih napisa u drugim medijima o seksualnom zlostavljanju drugih osoba u vojarnama, na zahtjev državnog odvjetništva provedena operativna obradba prikupljanjem potrebnih obavijesti i drugim mjerama kako bi se otkrilo moguće počinjenje kažnjivih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom obradbe razgovarano je i s više navodnih oštećenika i drugih osoba, od kojih su neke odbile o tim događajima bilo što kazati.

Državno je odvjetništvo pregledom dokumentacije i drugim postupcima zaključilo da nema osnovane sumnje da su počinjena kažnjiva djela koja podliježu progonu po službenoj dužnosti. Zato nije potreban ni daljnji državnoodvjetnički postupak, zaključuje se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Slobodna Dalmacija krajem studenog 2004. godine objavila je kako su u splitskoj vojarni Lora proteklih godina časnici prijavljivali silovanja, zlostavljanja i seksualna iskorištavanja mladih ročnika. Slobodna Dalmacija navela je i kako posjeduje dokument s datumom od 22. kolovoza 2000. godine, koji dokazuje da je časnik Ivica Bačić zapovjedništvu ratne mornarice prijavio seksualno zlostavljanje. Nakon prijave, Bačića, koji je pokušao zaštititi tjelesni integritet ročnih vojnika, nitko nije dalje ispitivao pa je cijeli slučaj pao u zaborav.

Navodno postoje i videozapisi orgija na kojima su prikazani ne samo zapovjednici iz Lore, već i njihovi kolege iz drugih zatvora, a to je za Slobodnu potvrdio Tonći Majić iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, kojem su se neki časnici obratili za pomoć, jer istu nisu mogli dobiti od kolega i viših časnika. Majićeve navode je potvrdio jedan časnik iz Lore dodajući da se iza zidova Lore krije puno toga što se zataškava, a prema njegovm riječima na kaseti sa spornim videozapisom nalaze se i neki visoki časnici HV-a. Navodno je bilo i trgovanja ročnicima.

No, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zaključilo je da nema osnovane sumnje da su počinjena kaznena djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara