ZAVRŠENE PRIPREME ZA IZGRADNJU LUKA STAROG MOSTA

Završene su sve pripreme i tehničke analize za početak izgradnje luka Starog mosta, čije će zidanje početi u ožujku ove godine do kada se očekuje poboljšanje klimatskih uvjeta nužnih za graditelje, priopćeno je u četvrtak nakon dvodnevnog sastanka tima međunarodnih stručnjaka za obnovu Starog mosta.

Planira se da cjelokupni obnoviteljski radovi Staroga mosta budu završeni najkasnije do kraja prosinca ove godine.

´Obnovljeni Stari most bit će simbol pomirenja i stvaranja zajedničke budućnosti´, rekao je zamjenik generalnog direktora UNESCO-a Mounir Bouchenaki, koji je i predsjedao dvodnevnim sastankom u Mostaru.

Bouchenaki je rekao da će UNESCO-ova Komisija za svjetsku baštinu priznati Stari most kao dio svjetske baštine, za što je već podnesena kandidatura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici dvodnevnog sastanka su službeno potvrdili kako su nedavno pronađeni ostaci mosta koji je postojao na istom mjestu prije Starog mosta sagrađenog sredinom 16. stoljeća. Pronađeni ostaci stariji su stotinu godina od Starog mosta. Taj prethodni most koristilo je Tursko Carstvo 100 godina.

Stari most srušilo je topništvo HVO u jesen 1993. godine u vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba, a za njegovu i obnovu okolnih objekata investirat će se 15 milijuna dolara. Prošle godine se i hrvatska vlada donacijom od 500.000 dolara uključila u obnovu Starog mosta.

U radu ekspertnog tima sudjeluje i dr. Radovan Ivančević, profesor zagrebačkog Sveučilišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara