Završeni trojni pomorski manevri u istočnom Mediteranu

U VODAMA istočnog Sredozemlja završeni su u petak jednotjedni združeni manevri pomorskih snaga SAD, Turske i Izraela.

To su sedme uzastopne vježbe zemalja saveznica. Vježbe su nosile naziv "Reliant Mermaid", a imale su za cilj jačanje zajedničkih sposobnosti u raznim akcijama spašavanja.

Glavni zapovjednik izralskih pomorskih snaga admiral David Ben-Bashat rekao je da pomorska suradnja tri zemlje saveznice poboljšana u odnosu na prošlu godinu. On je naročito pohvalio turski doprinos cjelokupnoj izvedbi pomorskih manevara, nazvavši Tursku "izvanrednim susjedom".

Tursku i Izrael vežu dva vojna sporazuma potpisana 1996. Njima je, osim ostalog, omogućena obuka izraelskih pilota u turskom zračnom prostoru, budući da za to ne postoje odgovarajući uvjeti na izraelskom nebu.

Odnosi poglavito muslimanske Turske i židovske države došli su u prošloj godini u ozbiljnu krizu nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan optužio Izrael za "državni terorizam". Ta izjava je došla nakon žestokih izraelskih bombardiranja palestinskih izbjegličkih logora u pojasu Gaze.

U tim akcijama, koje su naišle i na osudu mnogih europskih i drugih država, ubijeno je više od 50 Palestinaca, mahom civila, dok je znatno veći broj bio ranjen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara