Završile 47. Glazbene večeri u Svetom Donatu

Završile 47. Glazbene večeri u Svetom Donatu

NEDJELJNIM nastupom Orkestra Hrvatske vojske, pod ravnanjem Tomislava Fačinija u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na Trgu pet bunara, završene su 47. Glazbene večeri u Svetom Donatu.

Tijekom tek nešto manje od mjesec dana - od 10. srpnja do 5. kolovoza, Zadrom je i okolicom prošao niz vrhunskih hrvatskih i stranih glazbenika - solista, komornih sastava i orkestara. Održano je čak 13 biranih koncertnih večeri u glavnom programu festivala, a usto i 4 koncerta u Zadarskoj županiji (Pag, Silba, Starigrad i Kali) te ciklus od 4 koncerta u poznatom zadarskom klubu Arsenal.

Programi Večeri u Donatu još jednom su oživjeli mnoge reprezentativne povijesne i ambijentalne prostore Grada Zadra - crkve, đardine, trgove i ulice, potvrdivši urbani karakter grada i zadarskog festivala u kojem su glazba i arhitektura uvijek bile nerazdvojne pratiteljice. Otud i krilatica ovogodišnjeg festivala: Glazba je u Gradu!

Ova je krilatica jasno odredila i svečano otvorenje Večeri - zadarski je Forum s više stotina uzvanika i posjetitelja u ciklusu Folk Songs L. Beria osvojila mezzosopranistica Martina Gojčeta-Silić uz pratnju Varaždinskoga komornog orkestra pod ravnanjem Tomislava Fačinija. U svečanosti su sudjelovali i Renesansni ansambl Minstrel te Scharf Club Swing Quintet, a posebna je atrakcija otvorenja bio nastup pop zvijezde Natali Dizdar uz pratnju lutnjista Srđana Berdovića. Program se još iste večeri preselio paralelnim događanjima na Narodni trg gdje su renesansnu feštu priredili Minstreli te u Arsenal gdje su gipsy swing i jazz standarde svirali članovi Scharf Cluba.

Katarina Livljanić i Stefan Milenkovich zvijezde Glazbenih večeri

Ugledna pjevačica i stručnjak za srednjovjekovnu glazbu stigla je u Crkvu sv. Donata sa svojim pariškim ansamblom Dialogos i najnovijim projektom Judita prema tekstu Marka Marulića. Nezapamćeni interes kako publike, tako i javnosti te medija pratio je ovaj izvanredni glazbeno-scenski projekt koji je upravo u Zadru doživio svoju hrvatsku premijeru.

Jednako je veliko zanimanje polučio violinistički virtuoz Stefan Milenkovich, za čiji su nastup ulaznice rasprodane danima prije koncerta. Prepuna Crkva sv. Krševana dočekala je nekadašnje čudo od djeteta a današnjeg profesora violine na prestižnom Juilliardu u New Yorku odobravanjem i ovacijama, a vrsni je glazbenik odgovorio sjajnim izvedbama La Campanelle N. Paganinija i Četiri godišnja doba A. Vivaldija. Spremno su ga pratili članovi Zadarskoga komornog orkestra pod ravnanjem Ivana Repušića, nastavivši nakon Zadra ljetnu turneju nekolicinom hrvatskih gradova.

Zadar su pohodili i vrsni glazbenici britanskog ranoglazbenog ansambla Florilegium predvođeni poznatim američkim kontratenorom Derekom Lee Raginom u programu posvećenom talijanskom kastratu Farinelliju. U Crkvi sv. Donata zapaženi su koncert komorne glazbe priredili članovi njujorškoga Flatiron klavirskog trija izvevši među ostalim Simfoniju br. 2 L. van Beethovena u autorovoj vlastitoj obradbi za klavirski trio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za kraljeve i vlastelu"

Programom "Za kraljeve i vlastelu" u Zadru su se predstavili članovi Baroknog orkestra Europske unije pod ravnanjem Larsa Ulrika Mortensena i uz cijenjenu baroknu violinisticu Lidewij van der Voort, a mladi glazbenici ciklusa Virtuoso nastupili su u programu posvećenom opusu Ludwiga van Beethovena.

Vrsni lutnjist i gitarist Edin Karamazov predstavio je u Zadru svoj novi gitarski kvartet, a poznata violončelistica Monika Leskovar predvodila je uz cijenjenog slovenskog violista Aleksandra Miloševa mlade glazbenike sve prisutnijeg Gudačkog kvarteta Porin u odličnom komornom nastupu u Klaustru sv. Frane.

Rekvijem oduševio Zadrane

Zapaženo mjesto u programu festivala imali su ove godine članovi Zadarskoga komornog orkestra uz maestra Ivana Repušića. U Crkvi sv. Krševana uz pomoć Oratorijskoga zbora Crkve sv. Marka izveli su poznati Rekvijem M. Durufléa, dok je mlada i nadarena sopranistica Marija Kuhar-Šoša zablistala iste večeri u Mozartovom Exsultate, jubilate.

Ekskluzivno za program ovogodišnjeg festivala priređen je projekt In illo tempore – rekonstrukcija mise zahvalnice za oslobođenje od rata na dan Majke Božje Snježne u kojem su se spojile latinska i glagoljaška glazbena tradicija. Program su izveli Solisti sv. Marka pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija.

Korak ususret drugim glazbenim žanrovima učinili su Mariachi Los Caballeros koncertom na Trgu pet bunara; predstavili su atraktivni program tradicijske meksičke glazbe. U sklopu ciklusa u Arsenalu nastupio je i odlični irski sastav The Devlins te dalmatinska Muška klapa Jelsa.

Mahom dupkom ispunjeni koncertni prostori i velika pozornost javnosti potvrdila je atraktivnost ovogodišnjih Glazbenih večeri u Svetom Donatu. Organizatori zaključuju ovogodišnji festival, ali već počinju pripreme za novi, kada će Glazba ponovno biti u Zadru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara