Završio pravosudni štrajk u Ugandi

Završio pravosudni štrajk u Ugandi

U JUČEREŠNJIM kasnim satima po našem vremenu ugandanski su pravosudni radnici odlučili prekinuti cjelotjedni štrajk kojim su prosvjedovali protiv uplitanja predsjednika i vojske u nezavisan rad pravosuđa.

Prošli je tjedan skupina naoružanih pripadnika državnih sigurnosnih snaga upala u zgradu Vrhovnog suda, nakon što je sud dao šestorici optuženih za pokušaj atentata na predsjednika Yowerija Musevenija da se brane sa slobode.

Taj je incident izazvao gnušanje diljem pravosudnog svijeta Ugande i potaknuo štrajk koji je trajao tjedan dana i kojim su suci "na vlastitu žalost, morali pokazati da se neće dopustiti da se narušava nezavisnost pravosuđa".

U međuvremenu se predsjednik (Musevenija se prilično teško može nazvati predsjednikom u klasičnom smislu, diktator bi bio puno primjereniji izraz) ispričao, a suci su prihvatili ispriku.

"Predsjednik je također obećao javnosti da će vlada poduzeti potrebne korake da spriječi ponavljanje ovakvih incidenata u budućnosti", rekao je novinarima sudac Vrhovnog suda Benjamin Odoki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska je upala u zgradu Vrhovnog suda nakon što je jamčevina odobrena šestorici pripadnika pobunjeničke skupine koju vlada povezuje s Kizzom Besigyeom. On je vođa ugandanske oporbe, koji je svojedobno bio na Musevenijevoj strani, kad je ovaj došao na vlast pučem.

Kasnije su se Museveni i Besigye razišli, najviše zbog sve jače želje Musevenija da bude vječni predsjednik Ugande i ratnih akcija u 90-ima, posebno onoj u Demokratskoj Republici Kongo, u kojem su Uganda i Ruanda sudjelovali na strani pobunjenika.

2005. je Museveni promijenio ustav da bi si omogućio treću kandidaturu za predsjednika. Glavni protivnik na tim izborima mu je bio Besigye. Neposredno prije izbora Besigye je optužen za povezanost s ranijim atentatom na Musevenija.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara