Završio sastanak Milanovića i Mesića; Milanović: Formirat ćemo Vladu lijevog centra

NAKON što je ranije tijekom dana u svom uredu primio predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, predsjednik Stjepan Mesić oko 18 je sati ugostio Zorana Milanovića.

Predsjednik SDP-a se, kako nam je kazala Gordana Grbić, voditeljica SDP-ova ureda za odnose s javnošću, javno neće očitovati o svom razgovoru s Mesićem.

Iz Ureda predsjednika priopćeno je da će konzultacije za davanje mandata za sastav nove hrvatske Vlade započeti nakon što Mesić dobije rezultate iz Državnog izbornog povjerenstva.

U priopćenju se dodaje kako će Mesić održati konzultacije s predsjednicima svih stranaka koje su dobile zastupničke mandate, te da će mandat za sastavljanje Vlade povjeriti onome "tko na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika".

Osim s Mesićem, Milanović se danas sastao i s nekoliko potencijalnih koalicijskih partnera, među njima i s predsjednikom HDSSB-a Vladimirom Šišljagićem, kao i s HSLS-ovcem Ivanom Čehokom na popodnevnoj kavi, s koje se uputio na razgovor s predsjednikom.

Milanović: Formirat ćemo Vladu lijevog centra

Zoran Milanović je nakon sastanka s Mesićem za Dnevnik HTV-a izjavio kako "konzultacije nisu počele, te da je predsjednik najbliži Ustavu".

Na pitanje zašto nije išao Jurčić kod predsjednika s obzirom da je on premijersko kandidat, Milanović je odgovorio kako je on predsjednik SDP-a te da je na izborima bio nositelj svih listi SDP-a.

Sanaderove izjave o sastanku s Mesićem, o tome kako mu je Mesić čestitao na pobjedi, nije želio komentirati već je samo kratko kazao
kako je i on razgovarao s predsjednikom ali da detalje neće otkriti.

"Razgovarat ćemo sa svima koji su ušli u Sabor, taj proces će trajati danima. Kao što smo i najavili, jer hrvatski su građani glasali za promjene, mi ćemo formirati Vladu lijevog centra."

Špekulacije da će HSS i HSLS pristati uz Sanadera Milanović je komentirao riječima kako nije siguran da je to baš tako rečeno. "Po programu su nam te dvije stranke bliske, siguran sam da su potpuno otvoreni za sve opcije i da će dobro odlučiti, a naša vrata su im otvorena" - zaključio je Milanović.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara