ZAVRŠNA IZJAVA KONFERENCIJE O BUDUĆNOSTI JI EUROPE

Sudionici konferencije "Budućnost jugoistočne Europe: BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i perspektiva EU integracija", u završnoj izjavi usvojenoj u nedjelju u Zagrebu istaknuli su da se, premda je "od demokratskih promjena u tim zemljama ostvaren napredak u normalizaciji međudržavnih i drugih odnosa, moglo učiniti i više te da ima još dosta neriješenih pitanja".

Kako bi se ubrzala obnova povjerenja i razumijevanja među narodima triju država i njihova pristupanja eurotalantskim integracijama, potrebno je riješiti nekoliko problema, istaknuli su sudionici konferencije u završnoj izjavi.

Najvažnijim smatraju "pošteno suočavanje s prošlošću i punu suradnju s Međunarodnim sudom u Den Haagu".

Kao posebno važno istaknuto je rješavanje "graničnih problema sporazumima, ali i mjerama koje bi u međuvremenu olakšale život građanima, posebno u pograničnom području".

Kao konkretna inicijativa, vlastima Srbije i Crne Gore i Hrvatske predloženo je da se do postizanja sporazuma o zajedničkoj granici na Dunavu pristupi uređenju malograničnog prometa koji bi stanovnicima Šarengrada (RH) omogućio neometano korištenje Šarengradskom adom, a stanovnicima Vizića i Neština (SiCG) neometano komuniciranje s Bačkom Palankom.

Sudionici konferencije u završnoj izjavi ističu kako je potrebno stvoriti "materijalne, institucionalne i političke uvjete za povratak i reintegraciju raseljenih i prognanih, što je jedan od puteva za učinkovito poništavanje posljedica ratova i etničkog čišćenja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice Igmanske inicijative najavile su da namjeravaju kod međunarodnih zaklada aplicirati za stvaranje fondova za saniranje posljedica ratova.

Nastavljanje započetog procesa propusnosti viznog režima, proširivanje područja međusobnih bilateralnih i trilateralnih sporazuma, poticanje bržeg prometnog povezivanja triju zemalja, olakšavanje privredne suradnje zakonskim i poticajnim mjerama te poticanje kulturne i sportske suradnje, također su važni za ostvarivanje pomirenja i brže eurointegracije, smatraju sudionici konferencije.

Članice Igmanske inicijative posebno su pohvalile potporu predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i BiH Sulejmana Tihića koji su nazočili otvaranju konferencije. Najavljivano je bilo i sudjelovanje predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića koji nije došao zbog neplaniranih obveza.

Dvodnevnu Konferenciju organizirali su Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Igmanska inicijativa, pokret 140 nevladinih organizacija s područja triju država.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara