ZBIRKA FRANCISA BACONA DAROVANA GALERIJI TATE

Stari prijatelj i susjed Francisa Bacona darovao je Tate Gallery više od tisuću radova britanskog slikara, priopćio je u utorak londonski muzej.

Kanađanin Barry Joule (49) sprijateljio se sa slikarom 1978., nakon što mu je popravio televizijsku antenu, kaže službena predstavnica muzeja suvremene umjetnosti smještena na južnoj obali rijeke Temze.

Donacija koju čine crteži na izrescima iz novina, fotografije slikara u društvu prijatelja i skice, do danas je među najbogatijima koje posjeduje arhiv Tate Modern.

Većina dokumenata još nije istražena, ali su vrijedni primjerci procijenjeni na pet milijuna funta (7,22 milijuna eura).

Tate Modern planira tri godine istraživati zbirku, nakon čega će je izložiti, nadajući se da će omogućiti bolje razumijevanje djela tog umjetnika preminula 1992. u 83. godini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo potvrditi da čitava zbirka pripada Francisu Baconu, ali potječe iz njegove radionice i nedvojbeno je povezana s njegovim radom", dodala je službena predstavnica.

Bacon, rođen u Dublinu, bio je samouki slikar. Slikarstvom se počeo baviti oko 1930. u Londonu, kad je posjetio Picassovu izložbu. Nakon što je uništio većinu svojih radova, zapažen je postao 1944. s "Trima studijama za raspeće".

Donator je zadržao neke radove koje će oporukom ostaviti Tate Modern.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara