zbog jake zime u lonjskom polju manje ptica

Djelatnici Parka prirode ´Lonjsko polje´ s potporom mladih biologa i Društva za zaštitu ptica i prirode završili su brojenje ptica vodenih staništa u tom parku prirode, utvrdivši da je zima s niskim temperaturama i ledom otjerala mnoge ptice u južne krajeve te je prebrojeno 15.000 a prošle zime bilo ih je 25.000 do 30.000.L

´Iz godine u godinu rezultati na pojedinim mjestima, pa tako i u Lonjskom polju, ovise o klimatskim uvjetima´, rekao je stručni voditelj u Parku mr. Darko Kovačić. Ovogodišnjim brojenjem utvrđeno je 245 vrsta ptica, dvije vrste više nego prošle zime, a među najbrojnijima su razne vrste divljih pataka te oko 2500 divljih gusaka.

U Parku je velik broj orlova štekavaca, a uz Park prirode ´Kopački rit´ Park rirode ´Lonjsko polje´ glavno je okupljalište tih ptica u Europi.

Po Kovačićevim riječima, ptice, na žalost, i dalje stradaju u Parku, pa su popisivači našli u tijeku brojenja ustrijeljena orla vrlo ugrožene vrste Agila clanga, koji se u Europi gnijezdi samo u 80 parova.

Podatci ovogodišnjega brojenja bit će dostavljeni Međunarodnom istraživačkom centru za europska močvarna područja u Nizozemskoj. Na temelju njih utvrdit će se stanje europske ptičje populacije te odrediti mjere i planovi regionalne zaštite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara