zbog nedolaska ministra vidovića sindikalni predstavnici napustili sastanak

Predstavnici Sindikata zaposlenih u razminiranju danas su "demonstrativno napustili sastanak u Hrvatskom centru za razminiranje u Sisku, jer mu nije nazočio predsjednik HCRova Savjeta i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović", izvijestili su na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Dražen Kiš i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Na sastanku u HCR-u, na koji su, osim sindikalnih bili pozvani i predstavnici Udruge poslodavaca u razminiranju, trebalo se, po Mučnjakovim i Kiševim riječima, raspravljati o sve težem stanju u razminiranju i sve lošijem položaju pirotehničara i zaposlenih, ali na sastanak nije došao ministar Vidović kao "najodgovornija osoba u Vladi i državi za sustav razminiranja".

Po njihovim riječima ministar Vidović nije ispunio obećanje da će donijeti granski kolektivni ugovor koji će vrijediti i za poduzeća u kojima još nije sklopljen". Kiš je naveo da se zbog nedonošenja granskoga kolektivnog ugovora nije poštivala cijena razminiranja i rada tvrtaka koje ga nisu sklopile, da se pojavila nelojalna konkurencija i smanjila cijena razminiranja s prošlogodišnjih 12 na prosjek od šest, pa čak i 3,90 kuna po četvornom metru.

"Zbog pojeftinjenja razminiranja poslodavci od pirotehničara traže količinu, a ne kakvoću. U zadnjih godinu dana smanjena je kakvoća razminiranja pa je nadzorno tijelo na pojedinim radilištima tri puta tražilo da se radovi ponove jer tlo nije bilo dobro razminirano", rekao je Kiš. Istaknuo je da su zbog "nelojalne konkurencije i niske cijene plaće pirotehničara i zaposlenika u pojedinim tvrtkama za razminiranje smanjene do 50 posto, u nekima se isplaćuju minimalne plaće, a i u najvećoj tvrtki, državnom AKD-u "Mungos", najavljuju uvođenje minimalnih plaća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznio je da je "sedam pirotehničara Minotaura iz Osijeka već dobilo otkaze zbog nedostatka posla" te da će, ako se sadašnje stanje nastavi, bez posla ostati i na burzi završiti 70 posto od sadašnjih 550 do 600 pirotehničara koji rade u minskim poljima".

Prozvao je i ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina i premijera Ivicu Račana "jer ova Vlada u četiri godine mandata nije donijela novi zakon kojim bi se uredili odnosi u razminiranju".

Sindikat, kako su rekli Kiš i Mučnjak, "od Vlade traži da država hitno nađe novac za razminiranje, da se hitno zaključi granski kolektivni ugovor, odredi zaštitna cijena četvornoga metra za razminiranje i da se strogo nadzire uplata doprinosa i drugih davanja za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i sigurnost pirotehničara". Najavili su "mogućnost drugih sindikalnih akcija kao što su prosvjedi ako se stanje u razminiranju ne riješi".

(Hina) malj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara