Zbog pilula Yasmin skoro umrla i žena iz Otočca?

Zbog pilula Yasmin skoro umrla i žena iz Otočca?

NAKON smrti mlade Zadranke Helene Rukavine, za koju se smatra da je umrla od komplikacija uzrokovanih uzimanjem kontracepcijskih pilula yasmin, svakoga tjedna se pojavi novi slučaj komplikacija nastalih nakon uzimanja spomenute pilule.

Najnoviji primjer s uzimanjima pilula yasmin, koji je skoro završio s tragičnim posljedicama, dogodio se 32-godišnjoj Otočanki Evrosimi Katić, piše Slobodna Dalmacija.

"U osmom mjesecu trudnoće pojavili su se konstantni simptomi povraćanja i glavobolje, a nitko nije mogao slutiti da je yasmin mogao djelovati nakon tri godine otkad sam ga prestala uzimati", rekla je Evrosima, koja je yasmin pila samo četiri mjeseca.

Nakon prirodnog poroda 31. srpnja kada je rodila sedmo dijete, curicu Gloriju, tešku 5 kg i dugu 54 cm, problem s glavoboljom i paraliziranjem lijeve strane nastavio se nakon bolnice te je svaki dan bila na Hitnoj, sve do 21. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin suprug Frano kaže da kad je vidio da je vrag odnio šalu i da je Evrosima pred umiranjem, sjeo u auto i samoinicijativno s njom otišao  na Polikliniku Sunce u Zadar kako bi Evrosima obavila magnetnu rezonancu glave.

Na toj poliklinici dr. Pavešić je utvrdio da Evrosima ima tromb, tj. ugrušak na mozgu te se po njenim riječima i čudio kako je uopće živa. Nakon toga je hitno prebačena u zadarsku bolnicu na odjel za neurologiju, gdje su je šest dana držali pod aparatima za održavanje života. Tri tjedna je bila pod nadzorom u bolnici.  Trenutno pije marivarin, tablete za razbijanje ugrušaka.

Evrosima kaže da se odlučila istupiti u javnosti kako bi sve žene upozorila da pilule yasmin nisu bezazlene, kako ih se predstavlja u javnosti i kako ih čak ginekolozi i farmaceuti žele predstaviti.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara