Zbog prosvjeda prekinuti istražni radovi u Lećevici

U LEĆEVICI u splitskoj Zagori danas su prekinuti jučer započeti istražni radovi za gradnju Centra za gospodarenje otpadom zbog prosvjeda mještana toga područja.

Prosvjedovalo je stotinjak mještana, a dio je bio raspoređen na brdima i u šumi kako bi zaustavili svaki pokušaj rada stručnjaka na tom području.

Prosvjednici su poručili da će po cijenu života onemogućiti nastavak istražnih radova, tvrdeći da je Općinsko vijeće Lećevice potkraj prošle godine donijelo odluku o zabrani bilo kakvih radova povezanih s gradnjom Centra za gospodarenje otpadom.

Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Dalmatinske zagore Anđelko Parčina kazao je kako po Zakonu o zaštiti okoliša jedinice lokalne samouprave imaju pravo odbiti takve radove, pa je to Općinsko vijeće prije tri mjeseca i učinilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Branit ćemo naš kraj po cijenu života, postavili smo danonoćne straže i poručujemo onima koji su odlučili graditi taj centar da je raspoloženje mještana takvo da im je bolje okaniti se ćorava posla", kazao je Parčina.

Dodao je kako su svi protivnici izgradnje "uvjereni da će Centar za gospodarenje otpadom služiti za odlaganje nuklearnoga i drugog otpada te vrste iz zapadnoeuropskih zemalja". Parčina je rekao kako je sav narod tog područja odlučno protiv gradnje Centra u Dalmatinskoj zagori koja je "po međunarodnim standardima najčistije područje u Europi". Ustvrdio je također kako je samo dvadesetak ljudi s toga područja za gradnju Centra, i to iz osobnih razloga, a svi ostali su protiv.

Glavnim krivcima za poticanje gradnje Centra na njihovu području smatraju splitsko-dalmatinskog župana Branimira Lukšića, vodstvo grada Splita i pročelnika županijskog Ureda za zaštitu okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara