Zbog rezolucije o Srebrenici Dodik zaprijetio raspuštanjem vlasti

Zbog rezolucije o Srebrenici Dodik zaprijetio raspuštanjem vlasti

PREDSJEDNIK Vlade RS Milorad Dodik pozvao je u nedjelju općine Srebrenice da prekinu s aktivnostima koje bi "proizvodile posljedice suprotne Ustavu i zakonima Republike Srpske".

Podsjetimo, bez sudjelovanja srpskih vijećnika u subotu je Skupština općine Srebrenica usvojila rezoluciju kojom se traži izdvajanje ove općine iz ingerencija Republike Srpske. Kada je na red došla točka o usvajanju rezolucije, srpski vijećnici su napustili sjednicu uz obrazloženje da "nemaju mandat za narušavanje ustavno-pravnog poretka RS i kršenje Dejtonskog sporazuma, što se, kako su kazali, čini donošenjem rezolucije".

"U slučaju da općinska tijela u Srebrenici nastave s nepoštivanjem Ustava i zakona RS, Vlada se neće dvoumiti, da u skladu sa svojim nadležnostima, raspusti lokalna tijela vlasti u Srebrenici i na taj način osigura vladavinu prava na cijelom prostoru RS”, prenosi Dodikove riječi današnje izdanje Oslobođenja.

Dodik je istaknuo kako će, bez obzira na nastojanja bošnjačkih političkih predstavnika, Srebrenica trajno ostati sastavni dio RS, te kako će svaki pokušaj narušavanja ustavno-pravnog poretka RS biti energično odbačen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDABiH Sulejman Tihić izjavio je kako smatra da je izglasana rezolucija o izdvajanju Srebrenice iz RS "sasvim legalan i legitiman politički akt i akt političke volje građana Srebrenice".

“Mislim da se to ne može okarakterizirati kao protuustavni čin ili čin koji nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, kako je izjavio visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz Schilling. Svaka inicijativa za izmjenu Ustava je protuustavna i ne može se samo ovaj čin okarakterizirati kao protuustavan. Valjda Općinsko vijeće Srebrenica ima pravo da izrazi političku volju, a realizacija te političke volje, normalno, trebala bi biti u skladu s Ustavom i zakonom”, kazao je Tihić.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara