Zbog sigurnosti otkazan Beograd Pride

Tekst: Z.Jagodić
Foto: Arhiva

BEOGRAD pride, povorka ponosa pripadnika gay i lezbijskih udruga koja se sutra trebala održati u Beogradu je otkazana. Prema riječima organizatora povorke, nakon današnjeg sastanka s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, organizatorima je uručeno rješenja prema kojem je skup ocijenjen visoko rizičnim te se "zbog visokog rizika od incidenata ne može osigurati sigurnost". Održavanje Povorke ponosa bilo je predviđeno na platou kod Filozofskog fakulteta u centru Beograda.

Prema riječima Dušana Kosanovića iz Organizacijskog odbora Pridea, "To nije zabrana de jure, ali je zabrana de fakto".

Povorka je zabranjena

Organizatori kažu da je im je podrška koju su dobili od države stigla prekasno i da je bila samo deklarativna. Organizacijski odbor navodi da im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali oni to nisu prihvatili, te su odlučili manifestaciju otkazati. Organizatori su mogućnost premještanja cjelokupne manifestacije na drugu lokaciju proglasili neprihvatljivom, prenosi B92.

“Iako u rješenju MUP-a stoji preporuka o izmještanju Povorke ponosa na prostor Ušća ili ispred Platoa Palate Srbije, potpuno je jasno - Povorka ponosa 2009 je zabranjena”, priopćenje je organizacijskog odbora Beograd pridea. Između ostaloga, organizatori su odustali od mogućnosti da se Pride dogodi na Ušću jer se time "ne bi postigao cilj, a to je pokazivanje da su svi građani ravnopravni".

Srbija kapitulirala pred nasiljem

Organizatori su zaključili da je zbog svega što se dogodilo - Srbija kapitulirala pred nasiljem.

Veleposlanik Švedske koja predsjeda Europskom unijom Krister Bringéus je odustajanje od Povorke ponosa nazvao "tužnim i čudnim". "Povorka ponosa je potpuno normalna stvar u Europi, pogotovo 2009. godine. Takvi se festivali odvijaju u svim europskim metropolama", jasno je Bringéus izjavio što misli o beogradskom odustajanju. "Ove godine je na Prideu u Stockholmu šetalo 15 tisuća ljudi među kojima je bio i švedski premijer. To se trebalo dogoditi i u Beogradu", dodao je veleposlanik.

Prijetnje gay klubovima u Vojvodini

U klimi desničarskih istupa i prijetnji pripadnicima homoseksualnih i drugih rodnih manjina u Vojvodini je objavljena vijest da navijačke i desničarske skupine planiraju napade na gay klubove u Novom Sadu i Subotici, prenosi Mondo. Centar za razvoj prava i kulture homoseksualne, biseksualne i transseksualne populacije Vojvodine je, nakon dobivenih informacija o planiranim napadima, upozorio sve pripadnike gay i lezbijske zajednice da budu oprezni i izbjegnu moguće ozljede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara