Zbog stava o Iraku podrška australskoj vladi sve manja

JAVNA podrška australskoj vladi snažno je smanjena zbog njenog bezrezervnog podržavanja rata protiv Iraka pod vodstvom SAD-a, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u ponedjeljak.

Istraživanje je provedeno u prva dva tjedna ožujka, a pokazalo je da koaliciju pod vodstvom premijera Johna Howarda podržava 39 posto ispitanih ili 4,5 postotnih bodova manje nego u prethodnoj anketi.

Tako je podrška vladi, po prvi puta unazad sedam mjeseci, manja od podrške opozicionoj laburističkoj stranci lijevog centra. Tu stranku, po posljednjim podacima, podupire 4,5 posto više ili 40,5 posto ispitanika.

Brojna istraživanja mišljenja javnosti pokazuju i kako se većina Australaca protivi pridruživanju svoje zemlje SAD-ovom napadu na Irak, koji nema podršku UN-a, a neslaganje s Howardovom politikom i ovog je vikenda izraženo brojnim javnim prosvjedima širom Australije.

Istodobno, Howard je u ponedjeljak upozorio Australce da očekuju rat tijekom ovoga tjedna. Istaknuo je kako ne postoji zakonska potreba da Vijeće sigurnosti UN-a izglasa drugu rezoluciju, budući je u rezoluciji 1441, izglasanoj prošlog studenog, Irak upozoren na strašne posljedice koje može očekivati ukoliko se ne razoruža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara