Zbog suše i za Karlovačku županiju proglašena elementarna nepogoda

KARLOVAČKI župan Vlado Jelkovac proglasio je danas zbog dugotrajne suše stanje elementarne nepogode za područje čitave županije.

Župan je odluku donio nakon zajedničkog sastanka Odbora za poljodjelstvo i šumarstvo županijske Skupštine i Povjerenstva za popis i procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Unatoč najavljenoj obilnijoj kiši, predsjednica Odbora za poljodjelstvo i šumarstvo Vesna Lenić pojasnila je da je stanje s raznim usjevima različito, ali da će štete na urodu svih kultura biti velike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedino proizvođači kukuruza mogu prema agrotehničkim rokovima zasijati svoje površine ponovno sortama kraćeg vegetacijskog razdoblja, dok je na ostalim usjevima teško bilo što popraviti. Urod na već zasijanim kukuruzištima bit će prepolovljen kao i urod pšenice i ječma, procjena je Odbora, čak ako sušno razdoblje prestane.

Procjena je da će na starijim nasadima voća i vinograda urod biti manji za 20 do 30 posto, ali je kod mlađih nasada šteta već sada golema jer su zametnuti plodovi uglavnom otpali zbog suše.

Vesna Lenić rekla je da će ove godine stočari teško prehraniti stoku jer krmno bilje slabo napreduje. Procijenila je da bi proizvođači povrća mogli ubirati uobičajene količine plodova samo ako imaju navodnjavanje.

Županova odluka o proglašenju elementarne nepogode obvezuje gradska i općinska povjerenstva da u roku od osam dana podnesu prvo priopćenje o štetama na poljoprivrednim usjevima, a u roku od 60 dana konačnu procjenu štete sukladno propisanoj metodologiji jedinstvenoj za čitavu RH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara