Zbog tajne Schillerove lubanje raskopali obiteljsku grobnicu

Zbog tajne Schillerove lubanje raskopali obiteljsku grobnicu

KAKO bi okončali 180 godina dugu raspravu, antropolozi su otvorili grobove članova obitelji Friedricha Schillera, jednog od najproslavljenijih njemačkih književnika. Cilj je identificiranje lubanje čuvenog njemačkog književnika, te okončavanje rasprave duge gotovo 2 stoljeća.

Cijela priča je počela 1862. godine, kada je nakon Schillerove smrti u Weimaru, gradonačelnik naredio izvlačenje 23 lubanje iz skupne grobnice u koju je pokopan. Najveću je tada identificirao kao Schillerovu, te je ona dostavljena u dom njegova kolege Goethea, koji je o njoj napisao i pjesmu.

No, 1911. je započela rasprava o identitetu lubanje među akademicima, liječnicima i antropolozima, kada je izvađena i druga, za koju se također tvrdilo da je originalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada su pak istraživači, u ovom trećem pokušaju pronalaska prave lubanje otvorili grobnicu, te uz pristanak grada Stuttgarta iskopali tijela troje članova Schillerove obitelji koji su umrli u 19. stoljeću.

Vjeruju da će modernim DNA testom doći do konačnog rješenja misterije, te konačno ostaviti na miru ostatke gdje i pripadaju.

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara