Zbog udruživanja u kartel Mistubishi i Hitachi kažnjeni s više od 137 milijuna eura

Zbog udruživanja u kartel Mistubishi i Hitachi kažnjeni s više od 137 milijuna eura

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKA komisija kaznila je u srijedu dva japanska proizvođača automobilskih dijelova Melco (Mitsubishi Electric) i Hitachi novčanom kaznom u iznosu od preko 137 milijuna eura zbog kršenja pravila o konkurentnosti, udruživanjem u kartel.

U kartelu je sudjelovala još jedna japanska tvrtka Denso, ali ona nije kažnjena jer je Komisiji priznala postojanje kartela. Tijekom više od pet godina, od rujna 2004. do veljače 2010. tri japanska proizvođača alternatora i elektropokretača koordinirali su cijene svojih proizvoda i međusobno podijelili klijente za svoje proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su se kontakti i sastanci u vezi s udruživanjem i upravljanjem kartela dogodili izvan Europskog ekonomskog prostora (EEA), kartel je utjecao i na europske potrošače jer su alternatori i elektrokretači izravno prodavani i proizvođačima automobila unutar EEA.

"Razbijanje kartela ostaje i dalje među prvim prioritetima Europske komisije, posebice kada utječu na potrošačka dobra, poput automobila. Današnjom odlukom kažnjava se tri proizvođača automobilskih dijelova, čije je tajno udruživanje utjecalo na cijene proizvođača automobila koji prodaju u Europi i koje na kraju kupuju europski potrošači. Ako su europski potrošači pogođeni udruživanjem u kartel, Komisija će to ispitati čak i ako se kartelski sastanci održavaju izvan Europe", rekla je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara