ZBORNIK POSVEĆEN POVJESNIČARKI UMJETNOSTI IVANKI REBERSKI

Najnoviji broj Radova Instituta za povijest umjetnosti, posvećen Ivanki Reberski, povjesničarki umjetnosti i donedavnoj ravnateljici toga instituta, predstavljen je danas u Zagrebu.

Njezin nasljednik Milan Pelc, koji je na čelu Instituta nešto više od godinu dana, uz ostalo je na predstavljanju Radova istaknuo da je Ivanka Reberski dala velik doprinos razvoju Instituta, izborivši se za novi prostor, za njegovo osamostaljenje te dovođenje vrsnih mladih povjesničara umjetnosti u Institut.

U uvodnom tekstu akademik Tonko Maroević istaknuo je da je Reberski dolaskom na čelo Instituta intenzivirala izdavačku djelatnost, objavivši, uz bogati svezak Radova, brojne studije i monografije.

Njezinom zaslugom Institut je s najuglednijim galerijskim i muzejskim ustanovama organizirao niz reprezentativnih, panoramskih i problemskih izložaba te prvi hrvatski Kongres povjesničara umjetnosti, rekao je Maroević.

Proučavajući opuse hrvatskih umjetnika, Reberski se intenzivnije pozabavila djelom Otona Postružnika što je rezultiralo retrospektivnom izložbom i monografskom studijom, koja je 1979. prihvaćena kao doktorska disertacija.

Zanimajući se za umjetnike realističkopoetskoga predznaka, Reberski se, po riječima Tonka Maroevića, pozabavila i opusom slikara Ive Režeka te je pomno istražila veliko djelo zaboravljene slikarice Anke Krizmanić. Maroević drži da je najveća zasluga Ivanke Reberski njezina knjiga "Realizmi dvadesetih godina", antologija vrhunskih slika te potvrda europskih suglasja i paralelizama hrvatske umjetnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan dio povijesnoumjetničkog rada današnje slavljenice čine panorame i pregledi slikarstva prve polovice 20. stoljeća te likovno stvaralaštavo u Domovinskom ratu.

Naročitu je pozornost posvećivala fenomenu sakralne umjetnosti, odigravši veliku ulogu u postavljanju izložbe "Sveti trag" 1994. u Muzeju "Mimara" u čast 900 godina Zagrebačke biskupije, istaknuo je, uz ostalo, Maroević.

Urednik Radova Andrej Žmegač kratko je predstavio najnoviji broj u kojem su svoje radove objavili Nenad Cambi, Ivo Petricioli, Igor Fisković, Nada Grujić, Ivana Prijatelj Pavičić, Radoslav Tomić, Sanja Cvetnić, Milan Pelc, Vladimir Marković, Danko Zelić, Željka Čorak, Anđelko Badurina.

Ivanka Reberski na kraju je zahvalila priređivačima Zbornika, rekavši kako to nije priznaje samo njoj, nego i povijesnoumjetničkoj struci i Institutu.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara