Zbornik uz 70. godišnjicu života Dragutina Pavličevića

UZ 70. GODIŠNJICU života Dragutina Pavličevića, hrvatskog povjesničara, znanstvenika, urednika i predavača, danas je u Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar" predstavljen zbornik njemu u čast.

Zbornik je objavljen u novopokrenutoj ediciji Instituta "Pro Historia Croatica".

"Spomen-zbornik je poseban oblik priznanja, kako za Pavličevićev dugogodišnji uspješni rad na području povijesne znanosti, tako i za doprinos koji je svojim djelovanjem dao hrvatskoj historiografiji", rekao je urednik Zbornika Ivan Čizmić.

Zbornik iscrpno donosi podatke o životu i djelu Dragutina Pavličevića koji je, kako su istaknuli neki od 42 autora zbornika, "povijesnu istinu uvijek branio i zastupao na svoj način, javno i istinoljubivo, što zaslužuje priznanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Njegovo je djelo protkano domoljubljem, ali nikad nije prešao granicu znanstvene istine", izjavila je Mira Kolar, redovna profesorica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, naglasivši da je Pavličević u svojim radovima znao razotkrivati i kontroverze hrvatske povijesti.

Zbornik je priznanje Pavličeviću, ali i doprinos povijesnoj znanosti jer donosi niz opservacija o raznim zbivanjima i procesima u hrvatskoj političkoj, gospodarskoj i kulturnoj povijesti 19. i 20. stoljeća.

Pavličević, jedan od utemeljitelja Instituta za hrvatsku povijest i dobitnik Državne nagrade za znanost 2000., i danas radi na znanstvenim projektima - istraživanja povijesti i identiteta Hrvata u okolnim zemljama.

Pavličević je 70-ih bio urednik povijesti u "Školskoj knjizi", a udžbenik "Historija za 8. razred osnovne škole" D. Pavličevića i F. Potrebice prvi je hrvatski povijesni udžbenik namijenjen srpskoj manjini u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara