ŽEBELJAN: Slovenija ne računa na opoziv sporazuma o nuklearci Krško

Situacija sa eventualnom ratifikacijom međudržavnog sporazuma o nuklearci Krško u parlamentu u Sloveniji nije sasvim jasna niti nakon sastanka koji je u utorak sa predstavnicima zainteresiranih lokalnih vlasti posavskih općina imao ministar za okoliš i prostor Janez Kopač.

Kako je u izjavi za poslovni list ´Finance´ izjavio državni tajnik za energetiku u Kopačevu ministarstvu Đorđe Žebeljan, postoji mnogućnost da slovenski parlament uskoro ipak raspravlja o ratifikaciji jer su s načelnikom općine Krško Francijem Bogovičem dogovorili kako promijeniti zakonodavne okvire koji se tiču financiranja i lokacije skladišta za nuklearni otpad, za što lokalni čelnici traže čvrsta jamstva Ljubljane.

´Radi se u prvom redu o promjenama zakona o ionizirajućem zračenju, a također smo im zajamčili da ćemo zadržati i sadašnji način skupljanja sredstava u fondu za razgradnju (dekomisiju) nuklearke´, izjavio je Žebeljan za ´Finance´.

Po njegovim je riječima na drugom sastanku predstavnika ministarstva s lokalnim dužnosnicima bilo riječi i o scenarijima koji bi se mogli dogoditi ako hrvatska strana ´odustane od izvođenja sporazuma´ potpisanog krajem 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žebeljan nije definirao što ti scenariji uključuju, ali tvrdi da o mogućnosti da Slovenija odustane od sporazuma o nuklearci Krško na sastanku nije bilo riječi.

Ljubljansko ´Delo´ u prilogu o sastanku koji je u utorak održan u Krškom navodi da će presudnu riječ o tome kako riješiti zaplet oko ratifikacije sporazuma i protivljenja lokalnih vlasti da se odreknu mogućnosti da ga blokiraju referendumom sada imati pravnici koji upitnim drže mogućnost da se sporazum ´popravi prilikom njegove ratifikacije´.

Profesor međunarodnog prava na ljubljanskom Pravnom fakultetu i nekadašnji ustavni sudac Lojze Ude tvrdi - navodi ´Delo´ - da se jednom ratificirani sporazum ne bi mogao ukinuti i da je ´naknadno revidiranje´ međunarodnog ugovora ili ratifikacija i izjava da će se od njega odstupiti ´krajnje neozbiljno´ stajalište.

Ministar za okoliš i prostor Janez Kopač s druge strane, navodi list, smatra da je nacionalno zakonodavstvo u nekim slučajevima iznad međunarodnog ugovora, čime se očito proigrava scenarij po kojemu bi Slovenija sporazum ratificirala, a onda pristupila pregovorima o otkupu hrvatskog dijela uz ´pravično obeštećenje´, za što se u Sloveniji neki zalažu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara