Zeleni forum: Jedino Pravilnik o ambalaži zaustavlja gomilanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je novim Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu učinilo značajan korak u sprečavanju nastajanja otpada i organiziranju sustava odvojenog skupljanja, priopćio je danas Zeleni forum mreža udruga za zaštitu okoliša Hrvatske. L

Upozoravaju da je otpad najveći problem u okolišu u RH, jer uzrokuje ogromne nepovratne ekološke, ali i ekonomske štete. No, gospodarski moćnici udruženi u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), ne žele prihvatiti odgovornost za otpad koji proizvode, smatrajući, očito, da građani i dalje trebaju financirati zbrinjavanje njihova otpada. Društvu prepuštaju trošak, a sebi zadržavaju profit, ističu u Zelenom forumu.

Također ukazuju kako strani trgovački lanci, koji su u matičnoj zemlji primorani poštivati visoke standarde zaštite okoliša i financirati zbrinjavanje otpada koji proizvode, u Hrvatskoj svu odgovornost prebacuju na državu i kupce, primjenjujući tako dvostruko mjerilo. Najveći dio otpada koji završava na legalnim i ilegalnim odlagalištima čini upravo njihov ambalažni otpad, a primjena tog pravilnika je jedini način da se takav trend zaustavi, smatraju u Zelenom forumu.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva podržavaju u provedbi Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu i zahtijevaju da ju ne odgađa, već odlučno krene u provedbu i sankcionira one koji ga ne budu poštivali.

Ministarstvu upućuju i kritiku, jer u pripremu izrade Pravilnika nije uključilo organizacije civilnog društva te nije dovoljno informiralo građane, što također uzrokuje otežano provođenje propisanih mjera. Stoga Ministarsvo pozivaju na aktivnu komunikaciju s udrugama, jer one mogu odigrati ključnu ulogu u informiranju i poticanju odvojenog skupljanja na lokalnoj razini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleni forum isto tako poziva građane na trajni bojkot plastične i tetrapak ambalaže za jednokratnu upotrebu i korištenje što je više moguće povratne staklene ambalaže, stoji u priopćenju Zelenog foruma.

Primjena Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu započela je od 1. siječnja, a sankcije za nepoštivanje Pravilnika će biti primjenjivane od 1. veljače.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), odnosno gospodarstvenici okupljeni u toj udruzi, danas su predali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

(Hina) pp/xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara