Zeleno svjetlo novim članovima Barrosove komisije

NOVI članovi Europske komisije koju će voditi Portugalac Jose Manuel Durao Barroso dobili su pozitivne ocjene Europskog parlamenta (EP) koji je u utorak zaključio dvodnevna saslušanja budućih povjerenika.

Parlament u Strasbourgu treba u četvrtak glasovati o novome sazivu Europske komisije (EK) nakon što je prije tri tjedna Barroso u zadnji trenutak povukao prvotnu ekipu kojoj je prijetilo neprihvaćanje eurozastupnika.

Prve prognoze o ishodu glasovanja moguće je iščitati iz izjave predsjednika zastupničke skupine konzervativaca (PPE), njemačkog demokršćanina Hansa-Gerta Poetteringa koji je najavio da će svoje pozvati da "snažno podupru" buduću EK, unatoč rezervama PPE-a prema mađarskom povjereniku Laszlu Kovacsu.

PPE je najveća politička snaga u Parlamentu s 268 zastupnika (socijalisti, PSE, imaju 200 mjesta).

"Ne dvojim uopće da će velika većina (skupine) slijediti moju preporuku", rekao je Poettering.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za građanske slobode EP-a, koji je u ponedjeljak i utorak saslušao Franca Frattinija, dao je zeleno svjetlo za imenovanje tog bivšeg talijanskog šefa diplomacije povjerenikom za pravosuđe, građanske slobode i sigurnost.

Zastupnici koji su saslušavali Frattinija ocijenili su da njegova stajališta "odražavaju mišljenje većine zastupničkih skupina, s izuzetkom Zelenih i GUE (krajnja ljevica), obrazložio je predsjednik tog odbora Jean-Louis Bourlanges (iz stranaka centra).

Drugoga novog kandidata, Latvijca Andrisa Piebalgsa, imenovanog kandidatom za sektor energetike, pozdravili su i konzervativni i socijalistički zastupnici zbog njegove "kompetentnosti" i "dinamizma" pokazanog u ponedjeljak pred Odborom za industriju, energetiku i istraživanja.

Posljednji kandidat saslušan u utorak je Mađar Laszlo Kovacs, kojemu je Barroso odlučio povjeriti poreznu politiku nakon što su eurozastupnici ocijenili oskudnim njegovo poznavanje energetike koja mu je prvotno bila povjerena.

Kovacs je u utorak branio svoju političku prošlost izjavivši da nema što "skrivati" o svome bivšem članstvu u komunističkoj stranci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara