Željezara Sisak proradila punim kapacitetom

U ŽELJZARI Mečelj u Sisku danas je na prigodnoj svečanosti pušten u rad i pogon Hladne prerade u kojemu se proizvode hladnovaljane cijevi, čime je sisačka Željezara tri mjeseca nakon što ju je preuzeo ruski Mečelj počela raditi punim kapacitetom i zaposlila svih 1700 radnika, preuzetih iz stečaja, kao što se Mečelj i obvezao kupoprodajnim ugovorom.

Svečanosti puštanja u rad posljednjeg Željezarina pogona, koji do danas nije bio u pogonu, bili su nazočni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, veleposlanik Ruske Federacije u RH Eduard Kuzmin, potpredsjednik Vlade Slavko Linić, te predstavnici vlasnika ruskog Mečelja.

Svečano prerezavši vrpcu, pogon Hladne prerade u proizvodnju je pustio sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, koji je bio jedan od posrednika u prodaji sisačke Željezare u stečaju ruskom Mečelju, a strojeve je pokrenuo pritiskom dugmeta na stroju Pilger 75, radnik Branko Petrović.

Ruski Mečelj do sada je u Željezaru Sisak uložio oko 17 milijuna eura, a po riječima njegova generalnog direktora Nasibulle Mukhardinova, u idućem će razdoblju ruski vlasnik uložiti još 15 milijuna eura u modernizaciju postrojenja i novu organizaciju rada.

Predsjednik Uprave "Conares Tradinga" Vladimir Iorich izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezulatima proizvodnje i poslovanja Željezare, istaknuvši da se ostvaruju svi planovi o postupnom puštanju u rad pogona, te da je današnjim puštanjem u rad Hladne prerade završen proces obnove, a Željezara nakon više od devet mjeseci ponovno radi punim kapacitetom. Iorich je istaknuo da su novi vlasnici Željezare izuzetno zadovoljni kvalitetom proizvoda i stručnošću radnika, najavivši da će Željezara za tri mjeseca poslovati pozitivno i financirati sama sebe. Na pitanje novinara o Mečeljevim planovima za kupnju Željezare u Splitu, Iorich je odgovorio da je o tome za sada prerano govoriti, dodavši da ih zanima razvoj Željezare Sisak te metalurške i metaloprerađivačke industrije u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnicima Mečelja na uspješnoj obnovi sisačke Željezare čestitao je i predsjednik Mesić. Podsjetio je da je podržao ruski Mečelj u namjeri da u stečajnom postupku preuzme Željezaru Sisak, jer je to bila najbolja i najpovoljnija ponuda koja je osiguravala opstanak cijele Željezare, zapošljavanje svih 1700 radnika i nastavak proizvodnje. Napomenuo je da su pojedinci tu njegovu potporu protumačili kao da je on prodavao Željezaru, što nije točno, te da je proteklo vrijeme to demantiralo. Mesić je istaknuo kako je to dokaz da se s vizijom poslovanja i poduzeća iz stečaja mogu izvući za samo četiri mjeseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, iako su prvobitni planovi govorili da će za svu obnovu proizvodnje trebati skoro godinu dana.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić istaknuo je da će Vlada podržati svaku takvu inicijativu kojom se ulaže u proizvodnju, jer je to ono što Hrvatskoj treba.

Otvaranje pogona i početak proizvodnje punim kapacitetom pozdravili su ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović i sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, a svečanosti su bili nazočni i predstavnici obaju sindikata u Željezari Mečelj Ivica Kenda i Mato Somić.

(Hina) malj mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara