željezarina koordinacija organizirat će sastanak o sudbini te tvrtke

Zbog stanja vezanog uz pokretanje proizvodnje u sisačkoj Željezari, Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare na današnjoj višesatnoj sjednici odlučila je 4. ožujka u 10 sati organizirati sastanak svih odgovornih za sudbinu te tvrtke.L

Na sastanak će pozvati predstavnike Ministarstva gospodarstva, stečajne uprave Željezare, stečajnog vijeća Trgovačkog suda u Sisku, Odbora vjerovnika, ruskog ´Mečelja´ i njegove hrvatske tvrtke ´Conares Balkan´, županijskoga GSV-a, Grada i Županije, te čelnike Sindikata.

´Oni koji se ne odazovu preuzet će odgovornost za sudbinu Željezare i bit će odgovorni ako radnici ponovno izađu na ulicu´, rekao je na konferenciji za novinstvo predstavnik Koordinacije Mato Somić, glavni povjerenik podružnice Sindikata metalaca Hrvatske.

Od Ministarstva gospodarstva i Vlade te ´Mečelja´ zatraženo je da do tada riješe sve sporove vezane uz stupanje na snagu ugovora o prodaji Željezare 6. veljače i aneksa ugovora 24. veljače. ´Ako se do tada ne riješe sporovi, bit će svašta´, poručio je uime Koordinacije njezin član Mile Kondić.

Uime radnika Čeličane, koji jučer nakon svih priprema nisu mogli pokrenuti proizvodnju, i svih 1700 radnika Željezare, Koordinacija je izrazila ogorčenost zbog novog stanja. ´Zašto su dopuštene pripreme za proizvodnju prošla tri tjedna i ´Mečelju´ uvid u svu poslovnu dokumentaciju Željezare kad je neposredno prije pokretanja peći zabranjen rad i proizvodnja?´ pita Koordinacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također pita: ´Zašto zabrana rada nije bila izdana u radno vrijeme, nego neposredno prije pokretanja peći?´

Koordinacija je ustvrdila da je tvrtka ´Mečelj´ pokazala dobru volju za pokretanje proizvodnje. ´Nije nam jasno zašto kupac i prodavatelj ne postignu dogovor na obostranu korist, a ne da zbog toga trpe radnici Željezare´, rekao je Somić.

´Ako projekt prodaje Željezare ruskome ´Mečelju´ propadne, neka Vlada preuzme odgovornost da pokrene proizvodnju u Željezari i zaposli sve njezine radnike´, dodao je.

Od Vlade je zatražio da radnicima odmah isplati minimalne plaće za siječanj, što su im obećali ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i predsjednik Vlade Ivica Račan na Vladinoj sjednici 13. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara