Željka Antunović: Ukidanje američke vojne pomoći nisu sankcije

MINISTRICA obrane Željka Antunović izjavila je danas da ukidanje američke vojne pomoći Hrvatskoj nisu sankcije.

"Prvo i osnovno Hrvatska nije pod nikakvim sankcijama, sankcije su nešto sasvim drugo", rekla je Antunović na primopredaji vojnog kompleksa "Vukovarskih branitelja i Baruna Filipovića" Ministarstvu pravosuđa komentirajući mogućnost da se Hrvatskoj uskrati vojna pomoć SAD-a zbog nepotpisivanja ugovora o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu.

Kad govorimo o dva ministarstva obrane, američkom i hrvatskom, govorimo o izuzetno dobrim odnosima i partnerskim odnosima o odnosima koji su svaki dan kvalitetniji i sve više partnerski. Međutim, pitanje proračunske pomoći SAD-a bez koje će Hrvatska za neko razdoblje vjerojatno ostati, pitanje je unutarnje politike SAD-a i njihovo autonomno pravo da materijalnu pomoć daju ili ne pojedinim zemljama. Riječ je o velikoj i bogatoj zemlji koja pomaže mnogima. Pomagala je i Hrvatskoj, a nadam se pomagat će i ubuduće, istaknula je Antunović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je nama u MORH-u od te pomoći važnije, je partnerstvo i suradnja te zajedničke aktivnosti na suzbijanju terorizma i jačanju stabilnosti u regiji, a u čemu Hrvatska s SAD-om surađuje. Hrvatska će za neko vrijeme eventualno ostati bez dodatne pomoći, a do sada je od 2000. dobila oko 19 milijuna dolara. To je ostvareno i po toj će osnovi biti isporučena neka oprema, rekla je ministrica obrane.

Zbog uskrate spomenute američke pomoći u MORH-u neće biti promjena, osim što ćemo biti malo usporeni u tehnološkoj modernizaciji, zaključila je Antunović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara