Zemlji prijeti 146 asteroida koji bi izazvali eksploziju kao 50 milijuna nuklearnih bombi

Tekst: I.Kri.
Foto: NASA

RUSKI dužnosnici za svemir i članovi Europske komisije će se početkom srpnja sastati kako bi raspravili stvaranje zajedničke obrane od tisuća potencijalno opasnih asteroida.

Usprkos povećanoj zabrinutosti od prijetnje asteroida, u praksi još nije razvijen niti jedan program u borbi protiv njih, no nekoliko teorija o obrani je izneseno. Na sastanku u Moskvi 7. srpnja Europska će komisija razmotriti ruski prijedlog zajedničke obrane, pišu RIA Novosti. 

Blizu Zemlje kruži 6.960 asteroida

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom izvještaju direktor Astronomskog instituta Ruske akademije znanosti Boris Shustov je napisao da su ruski znanstvenici izbrojili oko 6.960 asteroida koji su blizu Zemlje. 87 posto tih tijela su asteroidi promjera od 100 do 1000 metara. 48 svemirskih tijela su kometi, a 806 asteroidi s promjerom većim od 1000 metara.

Kao "potencijalno opasno" je označeno 1.185 tih tijela. Sve su to asteroidi, a 146 njih je promjera većeg od kilometar. Ruski znanstvenici su izračunali da asteroid promjera od kilometar do dva može izazvati katastrofalnu promjenu svjetske klime.

Eksplozija kao 50 milijuna bombi bačenih na Hirošimu

Sudar s takvim asteroidom izazvao bi eksploziju jednaku onoj koju bi izazvalo 50 milijuna nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu. Udar bi napravio krater najmanje veličine od 1000 kilometara, a na Zemlji bi se drastično smanjila temperatura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara