Zemunik: Predstavljen ruski višenamjenski zrakoplov

STRUČNJACI ruske korporacije "Irkut" predstavili su danas u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku kod Zadra prvi turbomlazni amfibijski višenamjenski zrakoplov "beriev BE200".

Na uzletištu Zrakoplovne baze bio je izložen jedan tip takva zrakoplova, no danas nisu izvedene pokazne vježbe, a planirane su za sutra kad se očekuje dolazak visokih dužnosnika Ministarstva obrane.

Direktor programa BE-200 u "Irkutu" Aleksander Kulešov je govorio o mogućnostima i prednostima toga zrakoplova projektirana 1992. u Rusiji, koji se serijski počeo proizvoditi 2003.

Zbog promjenjive temeljne platforme zrakoplov se brzo može prilagoditi za različite namjene, primjerice, za samo dva sata unutrašnjost se može pretvoriti od teretnoga u putnički prostor. "Beriev" BE-200 služi za gašenje požara, nadzor otvorenoga mora i granica, prijevoz robe i putnika te za evakuaciju ljudi iz područja zahvaćena prirodnim nepogodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku zanima posebno njegova namjena za gašenje požara jer za 14 sekunda usisa 12 tona vode, a na mjesto požara može ih ispustiti u obliku jedne ili čak osam vodenih bomba.

Po riječima Kulešova zrakoplov ima čvrstu konstrukciju, poseban sustav zaštite od hrđanja, posebne plovne mogućnosti, poseban navigacijski sustav za brz let i dobar nadzor.

Ako je mjesto s kojeg usisava vodu udaljeno do deset kilometara, zrakoplov može izbaciti do 240 tona vode s jednim spremnikom goriva, istaknuo je Kulešov. Dodao je da se projekt "Beriev" BE-200 koordinira iz Moskve, a provodi ga Konstruktorski ured Beta Air u Taganrogu. Proizvodi se u Irkutsku, a pogoni udovoljavaju najstrože svjetske standarde sigurnosti i kakvoće, podsjetio je.

U medijima je objavljeno da bi nabavom dvaju takvih zrakoplova, od kojih svaki stoji oko 25 milijuna dolara, Hrvatskoj bio namiren dio ruskoga klirinškoga duga, o čemu ruski predstavljači, pak, nisu govorili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara