Ženeva: Predstavljena ženevska inicijativa

ŽENEVSKA inicijativa, alternativni mirovni plan za Bliski istok, službeno je predstavljen u ponedjeljak u Ženevi na svečanosti kojoj je prisustvovalo 400 palestinskih i izraelskih predstavnika te nekoliko stotina uglednika iz cijelog svijeta.

Svečanost je otvorio američki glumac Richard Dreyfuss. Uzvanici su se okupili u konferencijskom centru Espace Secheron smještenom u blizini ženevskog sjedišta UN-a. Među njima je i bivši američki predsjednik Jimmy Carter, tvorac izraelsko-egipatskog sporazuma u Camp Davidu 1979.

Na svečanosti će govoriti glavni autori Ženevske inicijative, bivši izraelski ministar pravosuđa Yossi Beilin i bivši palestinski ministar informiranja Yasser Abed Rabbo.

Svečanosti će prisustvovati i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivši poljski predsjednik Lech Walesa, Irac John Hume, a prisutnima će se posredstvom videa obratiti i bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan koji je dobio naziv "Ženevska inicijativa" sastavila je skupina bivših izraelskih i palestinskih pregovarača u trenutku dok su službeni mirovni napori gotovo u potpunom zastoju.

Na pedesetak stranica dokumenta predložen je detaljni mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca, u kojemu se nalaze krupni ustupci obiju strana. Izrael bi tako trebao potpuno napustiti Zapadnu obalu i pristati na podjelu suverenosti Jeruzalema. Palestinci bi se, za uzvrat, trebali odreći prava na povratak u Izrael oko 3,8 milijuna svojih izbjeglica.

(Hina) mh vk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara