Ženska mreža Hrvatske nezadovoljna Vladinim Uredom za udruge

ŽENSKA mreža Hrvatske danas je ocijenila kako Ured za udruge Vlade RH zbog, kako navodi, netransparentnosti i bahatosti u radu direktno proturiječi cilju i zadaći zbog koje je osnovan: stvaranju uvjeta za partnerske odnose i suradnju s nevladinim, neprofitnim sektorom u Hrvatskoj.

Ženska mreža u priopćenju izražava nezadovoljstvo nedovoljno transparentnom procedurom i pristupom informacijama navodeći da im Ured za udruge nije omogućio uvid u to koje su udruge s područja zaštite i promicanja ljudskih prava podržale kandidaturu Stjepana Fištreka za člana Savjeta za razvoj civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zabrinuta je i zbog stajališta Ureda za udruge koji smatra da, zbog kratkoće mandata članova i članica Savjeta za razvoj civilnog društva do devet mjeseci, "nema potrebe inzistirati na postupku predlaganja kandidata za taj savjet", stoji, uz ostalo, u priopćenju.

"Bahat odnos prema udrugama reprezentira izjava predstojnice Ureda za udruge Jadranke Cigelj da će taj ured zaštititi udruge od njih samih", tvrde iz Ženske mreže Hrvatske i zamjeraju joj što je u pismu pozvala ministarstva, Vladine i županijske urede da izvijeste o dodijeljenom novcu radi sprječavanja mogućnosti dobivanja sredstava iz dvaju ili više izvora.

Takav postupak ocjenjuju "sramotnim pokušajem zatiranja civilnog društva" u Hrvatskoj koje, kako priopćuju, tavori uz premalo novca, u nepovoljnom poreznom i zakonskom okviru i u okruženju koje nema razumijevanja za razvoj civilnog društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara