ZET odustao od štrajka

KOORDINACIJA ZET-ovih sindikata odustala je od općeg štrajka, najavljenog za ponedjeljak, jer je većina njihova članstva podržala prijedlog Grada Zagreba po kojem će im plaće u ovoj godini porasti za 8,5 posto.

Za prijedlog Grada, po kojemu bi plaće radnika u ZET-u u ovoj godini trebale porasti za 8,5 posto, a u idućoj 7,5 posto, opredijelilo se 73 posto ispitanih, dok je sindikalni prijedlog za 10-postotnim povećanjem plaća u ovoj i 7,5-postotnim u idućoj godini podržalo 27 posto ispitanih, objavili su sindikati ZET-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Referendumu, koji su sindikati provodili ovoga tjedna, odazvalo se 70 posto, od ukupno 3977 sindikalno organiziranih radnika ZET-a.

"Više nema razloga za štrajk jer se većina opredijelila za prijedlog Grada", rekao je dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a Anto Jelić, dodavši da će koordinacija sindikata idući tjedan potpisati s Gradom prijedlog dodatka kolektivnom ugovoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali sindikati u deset gradskih tvrtaka, koji su prošli tjedan štrajkali u dva navrata zajedno sa ZET-ovim sindikatima, ranije su potpisali dodatak kolektivnom ugovoru i time odustali od štrajka najavljenog za ponedjeljak.

ZET-ovi sindikati i dalje su zahtijevali 10-postotno povećanje plaća u ovoj godini, no u nedjelju navečer odlučili su štrajk odgoditi za tjedan dana i među članstvom provesti referendum o prijedlogu Grada ili sindikata.

ZET-ovi sindikalci smatraju da je članstvo podržalo prijedlog Grada jer ne želi 1,5 posto veće plaće na uštrb građana. No, po njihovim riječima, bilo je i pritisaka na radnike kako bi podržali prijedlog Grada.

Rekli su da kao sindikalci nisu zadovoljni, ali da su izborili dosta, te tvrde da bi ostvarili još više da sindikati iz ostalih gradskih tvrtaka nisu popustili na pregovorima i time ih izigrali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara