zidić: hrvatska nema državnika, nego samo političare

Predsjednik Matice hrvatske (MH) Igor Zidić ocijenio je na večerašnjoj javnoj tribini u Splitu na temu ´Politički i kulturni položaj Hrvatske´ da Hrvatska danas ´na žalost nema državnika, nego samo političare´.L

´Rezultat nedostatka državnika s vizijom je rasprodaja´, kako je kazao, ´svih nacionalnih vrijednosti, počevši od teritorija na dalje´. Dovoljan je podatak da je 94 posto hrvatskoga bankarskoga kapitala u rukama stranaca, koji ulažu samo u potrošnju - kreditiranjem stranih trgovačkih lanaca i u prodaju automobila, kazao je Zidić.

´Nemam ništa protiv ´svijeta´, dapače, ali sa ´svijetom´ moramo razgovarati kao partneri, a ne kao podčinjeni i puštati ih da pokupe vrhnje u domovini i idu dalje´, istaknuo je Zidić.

Kada sve prodamo, od čega ćemo živjeti, jer tim novcem se samo krpa proračun, i ništa više. A sadašnji političari, koji su sebe i svoje obitelji dobro opskrbili, žive u uvjerenju da će to rješavati nova vlast, koja dođe poslije njih, ustvrdio je predsjednik Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ističući kako je on osobno nestranački čovjek, kazao je da ga zabrinjava izostanak prave koalicije u Hrvatskoj koja bi okupila hrvatske političke snage koje se, kako je kazao, ne bi politički istrebljivale, nego surađivale protiv svih kojima nije u interesu nacionalni probitak Hrvatske. I nakon skorašnjih izbora, bit će koalicija, ali ja bih volio da se dogodi prava, principijelna koalicija, kojoj će na prvom mjestu biti država Hrvatska, a onda Europa i svijet, istaknuo je, uz ostalo, Zidić.

Podsjetivši na staru dubrovačku diplomaciju, Zidić je rekao da ju u Hrvatskoj nitko nije proučio, a Dubrovnik je sto godina u vrlo teškim uvjetima, između Turaka i Mletaka, sačuvao svoju slobodu.

Na tribini je sudjelovao i politolog Anđelko Milardović, koji je, među ostalim, kazao kako je ´na žalost, strani kapital preuzeo i hrvatske medije´. Posebno je u tom kontekstu upozorio na ukidanje kulturnog priloga ´Obzor´ u ´Večernjem listu´.

Tribina ´Politički i kulturni položaj Hrvatske´, koju je organizirala Mladež HDZ-a, održana je u Kongresnoj dvorani hotela Marjan, i bilo je nazočno oko 700 do 800 građana Splita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara