Žigić tvrdi da INA i MOL ne žele ispuniti uvjete Vlade Federacije BiH

MINISTAR energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Izet Žigić izjavio je kako su hrvatska naftna tvrtka INA i mađarski MOL odustali od ispunjenja zahtjeva koje im je postavila federalna vlada kako bi preuzeli vlasništvo nad sarajevskim "Energopetrolom", navodi u subotu Oslobođenje.

"Konzorcij INA-MOL odustao je od početnog dogovora. U svom odgovoru koji su nam nedavno poslali nisu pristali na sve postavljene uvjete Vlade Federacije koji su preduvjet nastavka pregovora", citira sarajevski list Žigića.

Federalni ministar, koji je bio i na čelu povjerenstva što je ocjenjivalo prispjele ponude za preuzimanje većinskog državnog udjela u "Energopetrolu", ocjenjuje kako se hrvatsko-mađarskom konzorciju ne može dopustiti preuzimanje sarajevske naftne tvrtke sve dok INA ne podmiri sva novčana dugovanja prema Federaciji.

Sarajevski mediji navodili su ovih dana kako je na temelju izvješća Porezne uprave i Ministarstva financija Federacije BiH ustanovljeno kako INA duguje 35 milijuna konvertibilnih maraka (17,9 milijuna eura), a ne 22 milijuna KM (11,2 milijuna eura) kako se prije pretpostavljalo.

Taj dug INA međutim nema nakanu tek tako podmiriti jer je njegov znatan dio sporan i predmet je sudskih postupaka, a navodno se također ne želi odreći potraživanja koja ima od Federacije i koja dosežu dva milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Žigić ustvrdio je kako bi Federacija sredstvima koja duguje INA mogla sama sanirati "Energopetrol" i nakon toga ga prodati pod puno povoljnijim uvjetima.

"Neću odstupiti od svojih zahtjeva. Štitim interese Federacije i radnika Energopetrola", kazao je Žigić.

On je za ponedjeljak najavio nove razgovore s predstavnicima INA-e i MOL-a.

Vlada Federacije BiH, prema najavi premijera Ahmeta Hadžipašića, o privatizaciji "Energopetrola" trebala bi raspravljati na narednoj sjednici koja se očekuje 7. lipnja.

"Izvješće Ministarstva financija i Porezne uprave završeno je i analizirat ćemo ga narednog tjedna", kazao je Hadžipašić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara