ZIK objavio savjete roditeljima za sigurnu kupnju igračaka

NA VRLO zahtjevnom europskom tržištu sve je učestalija pojava igračaka koje mogu drastično ugroziti zdravlje i život djece. Budući da je u azijskim zemljama koncentriran najveći broj proizvođača igračaka, igračke nesukladne s europskim direktivama pojavljuju se i na hrvatskom tržištu. Roditelji s pravom očekuju da je proizvod kojeg kupuju za svoje najmilije prošao sve sigurnosne procedure i da je potpuno siguran za igru, što često nije slučaj.
 
Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK) duže vrijeme ulaže napore da ukaže javnosti na uzroke koje su doveli do  takve situacije. Uvoznici (mali i veliki) često nisu dovoljno dobro informirani o sigurnosnim zahtjevima igračaka i o dokumentaciji koja mora pratiti igračke, ali i bilo koji drugi proizvod.   

Svaka igračka trebala bi se prije stavljanja u promet podvrgnuti proceduri CE označavanja i nakon uspješno provedene procedure mora biti označena CE znakom. Procedura CE označavanja sadrži sve postupke i mjerne metode koji moraju rezultirati zadovoljenjem minimalnih zahtjeva sigurnosti proizvoda. CE znak deklarira sukladnost proizvoda prema spomenutim zahtjevima, koji su obznanjeni kroz relevantne direktive i odgovarajuće usklađene europske norme. Ukoliko na igračkama i postoji CE deklaracija, trebalo bi provjeriti tko jamči za istinitost tvrdnje da je igračka sigurna.

Savjeti za roditelje - Zlatna pravila za kupnju sigurne igračke

U predblagdansko vrijeme trgovina igračkama je u velikom porastu i mnogi roditelji se pitaju kako odabrati sigurnu igračku za svoje dijete. Zavod za ispitivanje kvalitete nudi roditeljima nekoliko savjeta za odabir.  

Pazite da je igračka primjerena dobi djeteta. Poštujte oznake primjerenosti igračke dobi vašeg djeteta, naročito u slučajevima kad imate djecu različitih dobnih uzrasta. Pazite da igračka nije sastavljena od dijelova koje bi dijete moglo progutati. Ako niste sigurni, spojite palac i kažiprst u formu kruga. Sve što može proći kroz tako formirani krug, nije primjereno djetetu mlađem od tri godine. Ukoliko je igračka napravljena od tekstila, provjerite dolazi li do otpuštanja materijala (linjanje ili lako odvajanje čupanjem). 

Provjerite je li igračka opremljena vezicom ili vrpcom duljom od 15 centimetara. Izbjegavajte takve igračke ili uklonite vezicu kako biste spriječili mogućnost gušenja. Provjerite površinu igračke. Igračka ne bi smjela imati oštre točke, rubove ili lomljive dijelove kojima bi dijete tijekom igre moglo ozlijediti sebe ili drugo dijete. 

Obratite pažnju na znakove upozorenja koji se nalaze na pakiranju i/ili na uputama za korištenje. Potražite CE deklaraciju o sukladnosti i provjerite tko jamči za istinitost tvrdnje da je igračka sigurna. Kupujete li bicikl ili neko drugo vozilo, provjerite stabilnost i čvrstoću, te je li opremljeno primjerenom kacigom ili štitnicima. 

Provjerite buku koju igračka proizvodi. Sve što prelazi 100 decibela može oštetit djetetov sluh. Izbjegavajte igračke koje uključuju bilo koju vrstu projektila (npr. strijele) koji mogu uzrokovati ozbiljne ozljede, osobito očiju. Ako ste u mogućnosti, provjerite postoji li obavijest o opozivu igračke s tržišta iz sigurnosnih razloga (npr. preko interneta: ključna riječ RAPEX).

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara