Živković: Istraga teče dobro

SRBIJA se ove godine nalazi pred povijesnom šansom da porazi kriminal, da on bude sveden na razinu koju imaju najsigurnije države i postane jedna od najsigurnijih zemalja u regiji, rekao je danas srpski premijer Zoran Živković na konferenciji za novinare uz čvrsto obećanje da će vlada Srbije učiniti sve da tako i bude.

Živković je naveo da istraga, nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, teče dobro. Većina pripadnika "zemunskog klana" je uhićena, a "ostali su oni na vrhu piramide koji ne mogu očekivati da će izbjeći sud". Istaknuo je da u akciji koju vodi srpska policija surađuju susjedne i druge europske zemlje. Prema njemu, u svemu tome, vrlo je bitno "što se došlo do podataka koji će biti validni pred sudom".

On je naglasio da se radi o kriminalcima čija je specijalnost trgovina drogom, a pronađeni svi popisi onih osoba u Srbiji i svijetu s kojima su surađivali. Za pripadnike "zemunskog klana" se vezuju mnoga nerazjašnjena ubojstva, kao i neka politička ubojstva. U tijeku je istraga jesu li bili u vezi s nekim političkim strankama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja zašto nije prije počeo obračun s kriminalom, Živković je naveo da je dan prije ubojstva srpskog premijera Đinđića, bila "upotpunjena slika o njima". "To se moglo učiniti i prije da nije pola godine u srpskom parlamentu trajalo usuglašavanje zakona kojim je omogućena insititucija specijalnog tužitelja i zaštićenog svjedoka", rekao je Živković. Odgovornost za to "imaju oni koji su se igrali parlamentom ili bili između pozicije i opozicije".

Što se tiče Jedinice za specijalne operacije, rekao je Živković, ona je rasformirana vladinom odlukom,a oni njezini pripadnici koji nisu upleteni u zločine bit će raspoređeni u druge postrojbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara