Živković: Još nije vrijeme za razgovore Beograda i Prištine

NAKON ubojstva dvoje mladih Srba i ranjavanja još četvorice u Goraždevcu kod Peći još nije vrijeme za razgovore Beograda i Prištine, izjavio je danas srbijanski premijer Zoran Živković u Goraždevcu, gdje je nazočio zajedno s potpredsjednikom Vlade Srbije i šefom Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojšom Čovićem, pokopu mladića ubijenih u srijedu poslijepodne.

Premijer Živković, koji se danas u Beogradu sastao s novim šefom UNMIK-a Harrijem Holkerom, zahvalio se u Goraždevcu novom čelniku UNMIK-a na tome što je njemu i potpredsjedniku Čoviću omogućio da otputuju na Kosovo na pokop, što je inače prvi posjet na najvišoj političkoj razini Kosovu nakon intervencije NATO-a protiv tadašnje SR Jugoslavije u proljeće 1999. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Čović najavio je da će premijer Živković prisustvovati u ponedjeljak sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj situaciji na Kosovu, te će prenijeti stav srbijanske vlade i organa državne zajednice Srbije i Crne Gore da su međunarodne snage dosad na Kosovu učinile vrlo malo od onoga što je u njihovom mandatu, na temelju Rezolucije 1244 UN-a o Kosovu.

"Ako Holker i ostvari svoj cilj, naš cilj - ostvarivanje Rezolucije 1244 UN-a, mi ćemo imati mirno Kosovo i Metohiju, teritorij na kojem će svi živjeti na način primjeren Europi 21. stoljeća, bez obzira na nacionalnost, na porijeklo, na ono što se događalo u proteklom vremenu", kazao je premijer Živković, koji je - kako je naglasio - danas u Beogradu novog čelnika UNMIK-a upoznao s "tužnim podacima" o tome da je u protekle četiri godine oteto 1136 osoba na Kosovu, od čega je nepoznata sudbina njih 861, a 167 je ubijeno. Ukupno je u "aktima terorizma" za to vrijeme ubijena 1167 osoba, od čega 989 Srba i Crnogoraca, a ranjene 1303 osobe, ali su organi UNMIK-a pokrenuli samo 16 kaznenih prijava i postupaka za ta djela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara