Život na jedrenjaku: Sanader krstario, Barišić nabavljao delicije, osiguranje šizilo

Foto: AFP

LUKSUZNA krstarenja Ive Sanadera na jedrenjaku Romanca u ljeto 2006. i 2007. stvorila su goleme troškove policijskom osiguranju, a MUP-ovi ronioci iz antiterorističke jedinice morali su provjeravati svaku luku u kojoj se zaustavljalo dokono premijerovo društvo, donosi Nacional.

Za nabavku delicija bio je zadužen šef carine Mladen Barišić Torbar, kojega je Sanader nazivao uoči krstarenja i davao mu precizan popis namirnica koje treba dostaviti kuharu na Romanci, od pršuta i sira, do biranih crnih i bijelih vina. Uz Mirjanu i Ivu Sanadera, na Romanci su znali zaploviti Luka Bebić, Božo Biškupić i Mario Zubović sa suprugama, a na brodu su se za svaki slučaj nalazili i pripadnici Sanaderova i Bebićeva osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi Nacional, policijskom osiguranju najveće je probleme stvaralo to što Sanader i svita nikad unaprijed nisu određivali rutu plovidbe pa je mnogo kompliciranije i skuplje bilo koordinirati čuvanje političke elite. Tako su se Sanader i društvo s Romance jednom prilikom trebali protokolarno pojaviti u Splitu, a zatekli su se u okolici Mljeta. Iako su se vremenske prilike naglo pogoršale, krenuli su na put, a jedno policijsko patrolno plovilo u pratnji umalo se prevrnulo zbog lošeg vremena.

Spekulira se da se skupi najam Romance plaćao iz crnih fondova HDZ-a, za koji je, jednako kao i za pršut i sir, bio zadužen Mladen Barišić zvani Torbar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara