´Život po protokolima´, najnovija knjiga Josipa Jovića

´Život po protokolima: prilog anatomiji hrvatske (samo)destrukcije´ naslov je najnovije knjige splitskoga novinara i publicista Josipa Jovića.

U pripremi knjige, kako napominje autor, koristio je dijelom već objavljene tekstove u ´Slobodnoj Dalmaciji´ u redovitoj kolumni srijedom ´Corpus separatum´, kompilirajući, aktualizirajući i sintetizirajući ih u novu cjelinu.

Neki su tekstovi, međutim, posve novi, što se posebice odnosi na poglavlja ´Pod kacigom globalizacije´ i ´Još nije kasno´.

U motu knjige, koja ima šest poglavlja (253 str.), Jović kratko navodi kako su Protokoli sionskih mudraca po jednima krivotvorina, po drugima nisu - no, oni se danas, kako napominje, doimaju kao scenarij po kojemu se ´odigrava aktualna hrvatska politička drama´.

U uvodnom tekstu ´Inventura jednog mandata´ autor piše kako knjiga predstavlja pokušaj kritičke analize ´jednog političkog mandata´, obilježenog vladavinom koalicije nekoliko stranaka predvođenih SDP-om, koji se polako primiče svome kraju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nova je vlast došla s velikim obećanjima o stranim ulaganjima, otvaranju brojnih radnih mjesta, približavanju Europi, izgradnji pravne države i poštivanju ljudskih prava, obračunu s kriminalom i korupcijom. Ništa se od svega toga nije ostvarilo´, tvrdi Jović.

Smatra, međutim, kako su procesi krenuli u posve suprotnom smjeru -nezaposlenost je povećana, skresana su sva stečena socijalna prava, stranci nisu ništa uložili u Hrvatsku, već su preuzeli za mali novac i iz nje izvukli sve što je generacijama stvarano te nitko nije odgovarao za navodni kriminal iz vremena HDZ-ove vlasti, o kojemu se toliko puno govorilo.

Recenzenti su knjige Joško Čelan i Petar Miloš koji u predgovoru knjizi piše kako zapadni globalizam potire u svojoj ekspanziji sve različitosti, kao što je to nekad radio internacionalizam. Dok je komunizam silom pokoravao male narode namećući im ´lijeve´ vrijednosti, globalisti to čine novcem, smatra Miloš.

´Život po protokolima´ šesta je knjiga Josipa Jovića, koja će biti predstavljena 5. veljače u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara