Životopisi državnih tajnika koji vode četiri nova središnja državna ureda

ČETIRI novouspostavljena središnja državna ureda za strategiju razvitka, za upravljanje državnom imovinom, za upravu i za Hrvatsku, vodit će ljudi mlađe generacije od kojih samo jedan u životopisu posebno ističe stranačku karijeru, dok jedan naglašava da nije član nijedne stranke.

Najmlađi državni tajnik je Ante Babić (1971.) koji će voditi Središnji državni ured za strategiju razvitka.

Babić je doktor ekonomskih znanosti koji u Državnu upravu dolazi kao viši znanstveni suradnik Zagrebačkog ekonomskog instituta te voditelj Odjela za analizu bilance plaćanja i tečaja HNB.

Autor je više knjiga i stručnih radova, član Udruge ekonomista mlađe generacije Ekonomija moderna i Europskog društva ekonomista (EEA).

Široj javnosti Babić je postao poznat kao jedan od glavnih autora HDZ-ovog predizbornog gospodarskog programa.

Državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Vlada je imenovala Grgu Ivezića (1958.) i on jedini u životopisu posebno navodi stranačku karijeru (u HDZ).

Na državnotajničku dužnost Ivezić dolazi iz Novske gdje je od 1993. bio zamjenik gradonačelnika.

Njegove reference za novi posao su ekonomsko obrazovanje, uključujući i magisterij o poduzetničkim programima u funkciji razvoja drvne industrije.

Na stranačkom planu Ivezić se od mjesta tajnika gradske organizacije uspeo do mjesta predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Sisačko moslavačke županije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antun Palarić (1958.) vodit će Središnji državni ured za upravu.

Palarić, koji navodi da nije član nijedne stranke, do sada je obnašao niz dužnosti u Državnoj upravi - u samostalnom Ministarstvu uprave (sredinom 90-ih) bio je pomoćnik ministra, a obnašao je i dužnost ravnatelja Državnog ravnateljstva za državnu i lokalnu upravu.

Predsjedavao je vladinom Komisijom za rješavanje sporova između županija, gradova i općina. Diplomirani je pravnik s iskustvom u pravosuđu, a na novi posao dolazi s mjesta tajnika Ministarstva poljoprivrede.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku je Miroslav Kovačić (1967.), dugogodišnji suradnik novog premijera Ive Sanadera.

Profesor engleskog i francuskog, Kovačić je vodio Sanaderov kabinet i na Zrinjevcu i na Pantovčaku.

U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlen je od 1994. Na novu dužnost dolazi s mjesta načelnika Odjela za Sjevernu Ameriku.

Bavio se i publicistikom, a radio je i kao sudski tumač pri Županijskom sudu u Varaždinu.

Državni tajnici središnjih državnih ureda novost su u hrvatskom političkom i upravnom životu koju je uvela Vlada premijera Sanadera. Uz to Vlada ima manji broj ministarstava od dosadašnje, a promijenila je i njihov kao i ustroj državnih upravnih organizacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara