Zlatko Tomčić napušta zastupničke klupe

BIVŠI predsjednik HSS-a i saborski zastupnik te stranke Zlatko Tomčić uskoro će napustiti saborske klupe.

Tomčić je danas u telefonskoj izjavi potvrdio da je podnio zahtjev da mu se s 10. veljače mandat stavi u mirovanje.

Svoj potez objasnio je privatnim razlozima, ne govoreći o detaljima.

Kaže, da je o tome pisanim putem izvijestio Klub zastupnika HSS-a i da ne zna kakve su reakcije u Klubu.

Upitan hoće li biti aktivan u stranci, kratko je uzvratio - kao i svaki drugi član.

Tomčić od prosinca nije predsjednik HSS-a, na toj ga je dužnosti voljom većine stranke naslijedio Josip Friščić.

U protekla dva tjedna saborskog zasjedanja Tomčić nije viđen u saborskim klupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura predviđa da se zahtjev za mirovanje mandata podnosi predsjedniku Sabora koji ga prosljeđuje nadležnom mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje utvrđuje prijedlog odluke o mirovanju i vraća ju Saboru koji na skupnoj sjednici donosi konačnu odluku.

Tomčića će u saborskim klupama zamijeniti osoba koju odabere HSS, a s obzirom da mirovanje mandata traži na osobni zahtjev, mandat mu mora mirovati najmanje 6 mjeseci.

Tomčićev nasljednik u Saboru Bajs, Kučera ili Čačija

Mogući nasljednik Zlatka Tomčića u saborskim klupama je Damir Bajs, Dragutin Kučera ili Miroslav Čačija, rekao je danas novinarima predsjednik HSSa Josip Friščić.

Tko će uistinu zamijeniti Tomčića, znat će se do konca tjedna, a odlučit će stranačko Predsjedništvo, rekao je Friščić nakon sjednice Kluba HSS-a potvrdivši da je u Klub stigao Tomčićev zahtjev za stavljanjem mandata u mirovanje.

Damir Bajs je bjelovarsko-bilogorski župan, pa u slučaju da on zamijeni Tomčića, morat će podnijeti ostavku na mjesto župana, jer je ta dužnost nespojiva sa zastupničkom. Kučera je poljoprivrednik, a Čačija ravnatelj bjelovarske bolnice, rekao je Friščić.

Predsjednik stranke kaže da nije iznenađen Tomčićevim potezom. Tomčić je već treći mandat saborski zastupnik, u međuvremenu je bio aktivirao, pa povukao zahtjev za saborsku mirovinu, statusno i egzistencijalno je riješio svoja prava, rekao je Friščić.

Tomčić, koji u protekla dva tjedna nije viđen u saborskim klupama, danas je izjavio da je podnio zahtjev da mu se mandat stavi u mirovanje s 10. veljače, a svoj je potez objasnio privatnim razlozima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara